Followers

06 March 2011

Pizza Gardenia

Teringin nak makan pizza, tapi virus M datang menyerang, sebenarnya tak kuasa nak keluarkan breadmaker dalam stor tu, nak uli dengan tangan ni lagiiiiiiilah M*las.
Nak tak nak lela just guna roti gardenia jerk, cepat dan mudah (ahaks!!! makcik lela memang suka benda-benda yg cepat dan mudah ni ).


Memula Lela letak sos cili dan sos tomato, then letak mozarella cheese sesedap rasa, topping, lela just guna sosej dan nenas dalam tin


Then bakar dalam oven, (lela tak guna oven, lela guna kuali, tengoklah kat bawah pizza gardenia tu, hangus sikit..huhuhu)




01 March 2011

Kesum Oh Kesum -Part II

Mesti boringkan..asyik duk tempek pokok kesum jerk..dah takde benda lain agaknya makcik lela ni..Dah nak buat macamana, tu jerk yang menarik perhatian makcik lela nak share kat sini mahupun FB..dah cam ketandusan idea pon ader..sabooooooo jelah..
Target ketinggian pokok kesum ni dah mencapai piawaiannya..Lela memang kepingin nak tengok pokok kesum lela ni setinggi dengan tuan empunya pokok kesum ni..
Alhamdulillah akhirnya tercapai gak hasrat di hati..
Punyalah merimbun pokok kesum ni, sampai lela tak tahu dah nak masak apa..
Orang kata kalau kita cantas pokok kesum ni lagilah merimbun jadinya..
Nak cantas ke tak nak ni??? Aduhai...sayang pun ada..nak bagi jiran-jiran rasa cam malu pun ada, auwwwwwwwwww..pemalu rupenya aku ni, hahahahahahaha...
Usia pokok kesum ni dah masuk 6 bulan..tak sangka pulak boleh merimbun sampai camni..
Terdetik Lela nak jaga pokok kesum sehingga jadi tinggi dan rimbun macamana ni adalah dek kerana sukerrrrrrrrrrrrrrrrrr sangat tengok pokok kesum giant kak Joayee.
Sesiapa nak tengok boleh klik kat link tu..
Memang tabik spring kat kak jo..

09 January 2011

Roti Bakar Telur

Alamak...roti dah nak expired. Nak buat perlah dgn roti ni..Sementara encik suami duk bawak anak-anak pusing taman, sempat gak lela surf kat google mencari idea untuk nasib roti yg dah nak expired ni. Teringat kat kak dayang, hari tu kak dayang ada post gambar roti bakar telur kat FB (mobile uploads)...haaaa per lagi, google jgn tak google..cari resipi camner cara nak buat roti bakar telur ni.

Ya ampunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn wahai encik suami, makcik buat telur tu tersangatlah cair..tersalah skill ni, next time kena bagi keras sikit, baru syiokkkkkkkkk..takpe..makcik baru belajar..harap diampun yer pakcik :)
Nilah juadah petang utk kami sefamily..

08 January 2011

Baung Masak Tempoyak

TQ jiran setaman merangkap officemate yang yg sudi bagi ikan baung, lampam dan sebarau. Selama 4 hari duk memancing kat Kenyir, banyak gak ler ikan yg dia bawak balik, tapi sayang tk makan ikan sungai, ish ada gak lagu ni, tak makan tapi join mancing.
Surf kat internet ikan baung ni bleh gak klau masak gulai tempoyak. So far oklah..tapi pada Lela, Lela lebih suka guna ikan patin.
Dek kerana Bro Sidi bagi ikan, Lela ajak Sidi & Aina makan malam kat sini, masak lauk simple jerk, baung masak tempoyak, goreng garing ikan lampam dan goreng sedikit sayur. Bluuurrrrppppp!!! Alhamdulillah, kenyang sehhhhhh...

07 January 2011

Ayam Masak Bali

Menu untuk makan malam tadi Lela buat Ayam Masak Bali & Ikan Bakar.
Tak tahu nak masak per, naik blur dah mikir..kena buat list sebulan utk masak memasak, aci tak camtu? Hahahahahahahaha..huh, bersemangat sungguh. Sebenarnya resipi asal Daging masak bali, dek kerana daging takde, lela gantikan daging dgn ayam..oklah, sedap gak, tapi lela lagi suka lauk ni kalau buat guna daging.
Ayam Masak Bali
Ikan Bakar Kosong
Tak tahu nak dah ngomel per..gd nite everyone :)
Daaaaa...


06 January 2011

SANGAT NAKAL....

Ni dia makhluk yang menganggu gugat kebun kecil makcik Lela..
Tak tahu camner nak buat agar "Nyek-nyek" nih tak kacau pokok-pokok kesayangan makcik tu. Kalau pokok yang ada buah memang gerenti dia pi serang, tak kira buah tu kecil atau besar yang pasti mesti "Nyek-nyek" ni petik..bila dia rasa cam tak leh nak telan, dibuangnya buah or putik buah cenggitu jerk..Aduhaiiiiiiii... tak ke berangin satu badan. Mana taknya, siang malam makcik duk siram, duk baja...tilik sana,tilik sini..musnahnya cenggitu jerk, tension sungguh.
Dah banyak bijik buah limau kasturi jiran Lela "Nyek-nyek ni kerjakan..dipetiknya..pastu makan...yarkkkkkkk masammmmmm..pastu buang cenggitu jerk..esok lusa petik lagi..dan yg nakalnyer "Nyek-nyek" nih suka mengjahanamkan anak pokok yg baru disemai, bila takde benda nak makan, dicabutnya anak pokok cili yg baru nak membesar,huhuhuhu...sakitnyer hati.
Bayangkan sampah yang duk dalam tempat tong sampah yang berselak tu pun dia boleh bukakkan, whoaaaaaaa.....cerdik sungguh, karang ada gak pintu tong sampah tu makcik kunci karang...orang kate kalau nak halau, letak belacan kat area yang dia suka pergi..betul ke? Jadi satu masalah pulak bile "Nyek-nyek" nih suka buat kacau..hurmmmmmm nak buat camne, belakang umah makcik memang hutan, dekat dgn tempat dia. Tapi takkan takde cara nak elakkan tanaman kita dirosakkan oleh "Nyek-nyek" ni. Hari-hari duk mikir camnerlah nak bagi kebun mini makcik tu membesar tanpa gangguan. Aduhai..nasib badannnnnnnn.
Tengok gambar kat bawah nih, tengah survey line agaknyer? hahahahaha..
biler kita gertak dia, dia plak yg gertak kita, takut ugek, sebab kalau dia mengganaz agak merbahaya kepada baby or kanak-kanak, tu yg paling ditakuti.
Tolonglahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...camner nak selesaikan masalah dengan "Nyek-nyek" yang nakal ni???????

"Huhhhhh...kanan line clear"

"Kiri pun clear,cayalah"

"Opocot mak kau, aiseymennnnnnnnnnn..tuan umah adaler fullokkkkkk"















10 December 2010

Sambutan 30 Tahun Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Terengganu (PERKAYA)

Jumaat, 10 Disember 2010, Berita Harian Online

Seri Paduka Mahu Kebajikan Anak Yatim Terbela

TUANKU Mizan Zainal Abidin menyampaikan anugerah Pemegang Ijazah Alumni 30 Tahun PERKAYA kepada seorang penerima di Kuala Terengganu, malam kelmarin.
KUALA TERENGGANU: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin meminta semua pihak terbabit dalam pengurusan anak yatim termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan pertubuhan sukarela meningkatkan usaha dan tanggungjawab mereka memastikan kebajikan anak yatim sentiasa terbela. Titah baginda, pembangunan sahsiah dan akademik antara perkara penting perlu diberi perhatian untuk kejayaan masa depan anak yatim dan Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Terengganu (PERKAYA) antara badan wajar dicontohi berikutan langkah dilaksanakannya dalam membangun dan memajukan anak yatim di negeri ini.

"Beta bangga atas kejayaan PERKAYA sepanjang 30 tahun ini menyediakan kemudahan asas dan aktiviti kepada anak yatim di negeri ini bagi memperbaiki kehidupan mereka pada depan".
Petikan dari : Berita Harian Online
Hampir 12 tahun tak jumpa dengan sahabat handai yang pernah tinggal di Perkaya

Ketibaan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin ke Dewan Konvokesyen, Masjid Kristal

Bergambar bersama Datuk Dr. Tengku Mahmud Mansor, Yang Dipertua Perkaya


Kami anak-anak yatim di Perkaya lebih mesra memanggil Datuk dengan panggilan "Bak" (ayah) sejak dari dulu lagi. Bila mengimbas kembali kenangan masa tinggal di Perkaya dulu, banyak kenangan indah yang tak dapat kami lupakan, dari tingkatan 1hingga tingkatan 5 kami tinggal kat sana. Terima kasih tak terhingga kepada Perkaya kerana telah menjaga & membela nasib anak yatim seperti kami.
Ex-students PERKAYA

Ummi, isteri Yang Dipertua Perkaya.





16 November 2010

My Kesum - update (09/11/2010)

Ni dia pokok kesayangan makcik..sekarang dah sama tinggi dengan puteri kesayangan Lela..kejap jerk ia membesar..rimbun jangan cakaplah..actually, pokok kesum ni memang suka tempat yg becak-becak, so lela tanam dalam pasu yg takde lubang, takung air banyak-banyak dlm pasu ni, tapi kena tengok jugak, takut beranak pinak plak nyamuk-nyamuk tu..bebaru ni lela terlebih baja, apa lagi..daun-daun kesum lela banyak yang dah kering, panas agaknya..nih lela duk trim mana-mana daun yg dah kering tu..sayang wooooooooooooooo...pokok kesum ni adalah terapi untuk lela taw, balik kerja tilik daun kesum (tak masuk umah lagi jenguk anak-anak, hehe)..weekend plak, celik bijik mata, tilik daun kesum..
Apa yg lela perasan, daun kesum ni akan segar bila lepas hujan, daunnya akan jadi besar & lebar.
Hurmmmmm tak sabar nak tengok pokok kesum ni setinggi Lela..

08 November 2010

Buttermilk Crab II


Kesian kat Ilyas, asyik meleleh jerk air liur dia, agaknya apalah yg mak dia teringin nak makan masa pregnantkan dia..Gara-gara pergi Anjung Ketam kat Labuan tempohari, Lela makan Buttermilk crab dgn kawan2 Encik Suami, aduhai..lepas pada tu hati ni melekattttttttt jerk dgn buttercrab ni..tapi takkan semata-mata nak pergi labuan makan buttercrab, tak masuk akal..pernah try buat sekali hari tu, tak sedap & tak menjadi..(sedih makcik)...

Hurmm tulah, nak seribu daya,kan??? nasiblah ada internet, surf punya surf, jumpalah resipi dan cara buat oleh PRECIOUS PEA'S...mak aiiii, bersemangat borong ketam kat pasar karat, subuh-subuh lagi makcik lela kejutkan 2 permata hati & siapkan mereka ....berkobar-kobar nak pergi cari ketam..mujurlah Hani & Ilyas tak meragam. So...silalah menjamu mata dgn buttercrab versi makcik lela nih..resepi lela copy paste dari Precious Pea's..

Nak tahu rasa camner? Uiksss..sedap bangat sih..bau cheese melekat kat tangan sampai ke malam..memang tercapai gak hajat nak makan buttercrab nih, so lepas ni blehlah buat selalu..yum yum yum....

Ingredients:
1 kg mud crabs
100 gram butter
250 gram cream cheese (Lela tambah cream cheese,resipi asal takde)
1 can evaporated milk
4-6 bird's eye chilies (leave whole & lightly smashed)
4 stalks curry leaves (leaves only)
1 1/2 tbs sugar
1 tsp salt
A dash of fish sauce
1 1/2 tbs corn flour mix with 1 1/2 tbs water

-Heat butter in a wok until melted then add the evaporated milk. I used a big and deep claypot for easy stirring. Add the curry leaves, chilli padi & seasoning. Gently simmer the mixture over a medium heat for 10 minutes. Keep stirring the mixture.

-Add the corn starch and stir gently over a very low heat until sauce is stick & glossy in texture.

-Throw in the crab & stir well & let it simmer for another minutes. If you take my suggestion for not poaching the crab beforehead, then let it simmer for 4-5 minutes. REMEMBER TO KEEP STIRRING.

-The end result..a very yummy pot of creamy rich flavourful butter crab.


Sumber : PRECIOUS PEA'S

29 October 2010

Spectra 7 & Medela Freestyle

Spectra 7

Tujuan Lela menulis entry kali ni just untuk rujukan mommies kat luar sana perbezaan antara Spectra 7 & juga Medela FS. Fungsi breastpump ni seperti yg kita tahu adalah untuk ibu yg ingin menyusukan baby mereka, dengan kata lain nak bagi full breastfeed. So, bagi ibu-ibu yg bekerja kenalah buat pemilihan pump apa yg mereka inginkan. Pada Lela mana-mana pump pun bagus, fungsinya tu sah-sah sama..cuma mungkin ada sesetengah mommies tu inginkan sesuatu pump yg selesa dgn keadaan diri sendiri. Macam Lela mula-mula rancang nak beli breastpump ni, Lela duk surf kat internet, ramai yg bagi respond yg baik untuk Spectra, apa kata Lela??? Yup betul tu..Spectra memang menjadi sahabat karib Lela setiap kali Lela mengepam kat office. Banyak sangat jasa Spectra ni..Bila dah 5 bulan guna Spectra, Lela asyik duk mengomel berat & bla bla bla..alasan ke tu??? Hahahahha..boleh jadi alasan dan boleh jadi tu adalah 1 ketidakselesaan pada Lela, coz sebelum ni Lela kalau datang office memang sediakala bawak beg besar bagai..semua mak nenek Lela bawak, kadang pelik plak apalah banyak sangat yg aku bawak ni.
Nak di jadikan cerita, selepas berpantang, sampailah waktunya untuk Lela bertugas seperti biasa dan dengan rasminya Spectra duk ikut sekali Lela ke hulur ke hilir, bayangkan sebelum ni dah memang bawak beg besar, alih-alih kena bawak Si Spectra yg beratnya mencecah 2 kg..aduhai penat teramat sangat..rasa tak selesa pun ada, tapi buat dono jerlah..
Dalam duk ulang alik ke office, hari-hari Lela duk story kat My King , penat bawak byk barang, nyesal tak beli Medela FS..bla bla bla..Dan seperti biasa, My King memang pendengar yg setia dan senyum "sokmo" bila makcik Lela ngadu kat dia, hahahaha..that's why i love you darling.

Alasan kukuh ni (hahahahhaa, yerlah tu)..Bebaru ni Lela menghadiri 1 kursus selama 2 hari, seriussssssssssssssssssssssssssssssss..berat wehhhhhh....dah ler makcik ni tak berapa nak tinggi, kurus plak tu, tapi duk galas spectra 2 kg naik putra, yg bimbit kat tangan plak ada 1 lagi beg, aisbag utk letak susu yg dah diperah, waaaaaaaaaaaaaaaaaa.....rasa nak pengsan pun ada..

Balik dari course tu terus Lela bgtahu kat King, yg Lela nak beli Medela FS, dan My King memahami isteri tercinta lalu menyetujui untuk membeli Medela FS...TQ darling..hahahaha..
Sampai office terus email kat Aja & confirmed Lela nak memiliki Medela FS.


Nilah rupa Medela FS yg buat Lela selesa sekarang..suka sangat..Masa mula-mula guna Medela ni Lela rasa cam kecewa sikit, sebab tak sekuat Spectra, masa sessi mengepam pun Lela rasa cam tak enjoy jerk, coz rasa Br**st tak kosong, Lela sms kat Aja, aja kata tunggu 2 minggu untuk serasi dengan Medela ni. Yer Lela ikut nasihat Aja tu..Masuk hari ke-4, Sessi mengepam yg bahagia, Lela nampak ada perubahannya, susu meningkat dan Lela rasa dah start jatuh cinta kat Medela ni..yerlah perkara asal Lela beli Medela ni sebab ringan dan senang bawak ke mana-mana, tak terfikir plak sejauh mana dia punya performance..Tapi bila dah guna, memang betul2 membantu dah mudah kalau nak buat kerja, nama pun freestyle,kan?? So tak payah nak pegang botol ke apa..Lela still boleh buat kerja seperti biasa..yang paling syok, sejak ada Medela FS ni lela kerap buat power pumping untuk meningkatkan hasil tenusu.. Dan sejak guna Medela nih Br*Est ni kejap2 rasa berat, kejap2 rasa nak letdown...syukur pada-Mu Ya Allah, kerana mengurniakan rezeki kepada Ilyas Eusoff..
Mana perginya Spectra??? Adaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....spectra tunggu makcik Lela kat umah, sekarang spectra banyak berehat,malam baru dia bekerja untuk Lela, nak jual ke spectra ni? Oh nooooooooooo...sekali-kali tak terlintas nak jual, sebab spectra dah dinaikkan pangkat sekarang, so kenalah banyak rehat kat umah, dan menjadi back up untuk Medela, yerlah breastpump ni pun cam kereta gak, sampai masa & waktunya, kena hantar pergi service..so Lela masih memerlukan spectra ni..
Hasil tenusu diperolehi kat office..peace!!!!! Bahagiaaaaaa hidup..
Bila sesi mengepam, Lela rasa tulah perkara yg menyeronokkan, dan rasa tu adalah kenangan terindah...eh betul ni tau, tak tipu, klau tak caya, tanya mana-mana mommies yg mengepam cam makcik Lela ni..mesti dorang rasa semacam bila dia berjaya menyusukan baby dorang 100% dgn susu badan.

Tips nak banyakkan susu???

Lela banyak surf & baca kat blog rakan-rakan maya kat internet, disamping tu Lela selalu masuk forum susu ibu, baca apa yg lela nak tahu..
Selain dari tu, kalau kita plan nak full breastfeed, janganlah duk nak berdiet ke apa, semua tu pun boleh menyebabkan susu merudum, yerlah..logik akal, kalau tak makan, camne nak jadi susu? sekali anda menyusu anak anda, 500 kalori dlm badan anda ilang camtu jerk, tak payahlah susah-susah nak gi jogging bagai..

Hmmmmm banyak-banyak minum air masak, untuk mommies yg bekerja, mesti kerap mengepam..lagi..kerap mengepam, lagi..kerap mengepam..KERAP MENGEPAM, tulah tips yg paling berguna & paling penting..

Ni Lela copy paste dr 1 laman web utk meningkatkan hasil tenusu :)

POWER PUMPING & OTHER TRICKS INCREASE MILK SUPPLY.

PUMP LONGER
If you've been pumping for 15 minutes at a time, try 30 minutes. You may see two or even three separate letdowns and overall you will increase your milk supply.

POWER PUMP
Pump for 10 minutes, wait a few minutes, pump another 10 minutes, wait a few minutes and then pump another 10 minutes. You should experience three or more separates letdown and more milk overall.

MASSAGE YOUR BREAST
While pumping, massage your breast in the direction of the nipple. You can think of it as squeezing and pushing out the milk.

ADD A PUMPING SESSION
See if you can pump one extra time, either first thing in the morning or last thing at night. Some moms even wake up in the middle of the night to pump.

RENT/BUY A HOSPITAL GRADE PUMP

GET MORE REST

*****REMEMBER THAT IT TAKES YOUR BODY A FEW DAYS TO RESPOND TO THESE TRICKS BY INCREASING MILK SUPPLY.

My Kesum

Kali ni nak share gambar daun kesum kesayangan makcik Lela..kenapa beria sangat nak tanam daun kesum ni??? Terdetik dalam hati nak jadikan daun kesum Lela ni sebesar pokok daun kesum KAK JOAYEE..mak aiii besar bagai..sama tinggi dgn kak Jo. Sesiapa yg teringin nak tengok pokok kesum kak Jo boleh klik kat link yg lela highlight tu.
Seumur hidup tak pernah jumpa pokok kesum sebesar pokok kesum yg kak Jo tanam..hiks..so Lela terpanggil nak tanam pokok kesum & jadikan projek terkini Lelayong, hahahaha..kelakar pun ada..hari-hari duk belek, duk tilik daun kesum kat umah tu. 2 minggu sekali Lela bagi baja, uiks semangat ni..tak sabar nak tengok My Kesum membesar/tinggi cam Lela :)


Rimbun,kan?? Kalau nak masak Lela petik kat bahagian bawah jerk..huhu

11 September 2010

Taugeh Celur (ala-ala Chicken Rice Shop)

Celur Taugeh ni dah lama buat, ni baru rajin nak update kat sini.
Che'Iza TQ banyak2 share resipi celur taugeh ni, memang layan ar makan taugeh ni, krup krap krup krap..rasa cam makan kat chicken rice shop plak. Sesaper rasa nak try tu, baik try buat..gerenti tak menyesal, dahlah mudah, cepat plak tu..
Iza, lela copy paste resipi kat sini k :)

Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 150 gm taugeh
  • * 2 sb air panas
  • * 1/2 sk serbuk pati ayam
  • 1/2 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 1 1/2 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
  • sedikit lada sulah
  • secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)

Cara-cara

  1. Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
  2. Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
  3. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
  4. Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.


09 September 2010

Banana Split II

Lagi tayangan gambar Banana Split, resipi untuk aiskrim kali ni lain dari resipi aiskrim yg first lela buat dulu, lela rasa yg ni mudah sikit dari yg first dulu, sebab kenaputar aiskrim ni sekali jerk, dah siap terus masuk dalam freezer..Hani seronoklah dapat maakan aiskrim, kena plak warna pink lagilahhhhhh seronok dia. Lela amik resipi ni dari azrimredza, TQ prenz..memang sedap dan mudah, bahan-bahan yang digunakan pun simple jerk.
Minta izin copy paste resipi kat sini ya :)
:- Satu tin susu cair
:- 4 sudu besar gula (kalau nak kurang manis skit letak 3 1/2 pun cukup)
:- 2 sudu besar overlett (ratakan atas sudu tu, jgn amik menggunung plak)
:- sebiji putih telur
:- essence vanilla (lela guna essence durian)

sebagai tambahan letak la ape² yang korang nak letak utk menyedapkan lagi aiskrim korang, aku letak oreo yang telah dihancurkan. (dalam contoh ni aku gune pewarna pink)
:-Proses die senang sgt², campurkan je semua barang2 td dlm bekas bancuhan (kecuali oreo)
:-pastu pkul dengan mesin kek (or kalau larat manual la) selama 20 minit hingga die kembang n naik. Mesin kek gune kelajuan optimum.
:-Bila dah cukup 20 minit. nilah hasilnya.. dia jadi mcm krim.. kalau terbalik kan bekas tu pun die xkan jatuh..
:-pastu leh la letak serbuk oreo tadi dan kacau die bagi die tersebar keseluruhkan krim.

08 September 2010

Selera Kampung

Kerabu Jantung Pisang
Sekarang ni lela memang suka makan jantung pisang, boleh dikatakan fridge kat umah memang selalu ada stok jantung pisang ni, kalau tak buat kerabu, mama akan celur jantung ni untuk menantu kesayangan, TQ mama :)
Kenapa duk makan jantung pisang manjang? Orang kata kalau makan jantung pisang, susu badan banyak, jantung pisang ni cam milk booster jugaklah, tak tahu sejauh mana kebenarannya. Tapi boleh jadi betul, sebab sejak akhir-akhir ni susu badan Lela memang banyak, sekali pam boleh cecah 10oz, paling banyak pernah Lela pam cecah 130z, bestnyerrrrr..bahagia sangat hidup, syukur Ya Allah, rezeki Ilyas Eusoff.

Terung Goreng
Yum yum..terung goreng ni lela baru pandai makan, sebelum ni memang tak pernah try pun, lela start makan bila mama suruh lela try makan, mama kata terung goreng ni seolah-olah pengganti daging, yerlah..masa makan tak rasa pun cam terung, ish sedaplah..tak tahu nak bagitahu camner rasanya..tapi pada tekak lela, memang umphhhhh....Akhir-akhir ni terung goreng ni dah jadi menu wajib dalam hidangan kami sekeluarga.Peace!!!!

Peria Goreng
Ni plak rupa peria goreng, cara nak masak senang jerk, gaul dengan garam & kunyit, kalau rajin celup tepung sikit sebelum goreng. Memang superb ler..hilang rasa pahit peria bila goreng camni. Cedap cedap...

Sumber DHA yang tinggi
Hehehe...serius sehingga menjilat jari, kepada sesiapa yg tak makan budu rugi oooo..tinggi sangat kandungan DHA dalam budu ni, sesiapa rasa daya ingatannya lemah, eloklah makan budu banyak-banyak, hahahahahaha..mudah-mudahan pick up sikit biler berfikir, hiks hiks..

Homemade Sardin


Salam, bebaru ni try buat sardin, mak ai teruja plak..resipi ni diceduk dari blog Mat Gebu, kekanda angkat yang tersohor di alam maya ni :)
Kepada kawan2 yg nak try buat ikan sardin cam dalam tin tu, kat umah WAJIB ada pressure cooker..buat sardin ni amik masa dalam 1 jam gak, tulang belulang ikan sardin ni lembut sebijik cam ikan sardin yg kita beli dalam tin tu. Alhamdulillah king suka..so bolehlah lepas ni buat stok sardin dalam fridge. Dengar-dengar sardin yg buat sendiri ni tahan 1 bulan kalau letak dlm fridge, kalau nak tahan lama bleh gak letak dalam freezer, cuma kalau rasa nak masak kenalah kuarkan awal sikit.

Ni dia rupa ikan sardin (org Terengganu panggil ikan selayang) yg telah dicuci. Lela buang kepala & ekor, alaaaa nanti nampaklah cam ikan sardin dalam tin tu :P

Mat, resipi Lela copy paste kat sini k..TQ

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
  2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
  3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
  4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
  5. Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardin

27 August 2010

Stok Tambahan..

Nilah stock EBM untuk Ilyas masa lela berkampung kat hospital bebaru ni. Semua stock ni memang tak muat klau nak simpan dlm freezer yg sedia ada, mana dengan lauk basah lagi, mana dengan stock yang terdahulu. Nak tak nak, king belikan freezer khas untuk letak EBM Ilyas ni..Tapi kami pilih yg kecik jerk, harap2 taklah timbul masalah tak cukup tempat lagi, coz sekarang lela bagi kat Ilyas susu fresh jerk, yg stock ni simpan untuk kes-kes tertentu.


Ada ruang 2 drawer lagi untuk di isi..cyaiyok cyaiyok..berusahalahhhhhhhhhh... :D


Blurrppppppppppppppppppppp...dah kenyang, nak tidur ni, jangan kacau aaaaaaaaaaaaa...

Happy Belated Birthday Untuk Mereka Yang Tersayang

Bebaru ni FIL ada balik ke Malaysia, so boleh kami adik beradik meraikan ulangtahunnya yg ke tutttttt.....hahahahahahaha..umur adalah rahsiaaaaaa...

Kebetulan pada bulan Julai jatuh tarikh ulang tahun buat Abah, Anis (anak emas abah), Eddy (anak bongsu abah), Dody (menantu), Naim (cucu) & Aqil (cucu).
Kerinduan kami sekeluarga terubat bila dapat bertemu dengan ayahanda tercinta.

Disebabkan abah bertugas jauh nunnnnnn di tempat orang, setahun sekalilah jawabnya kami dapat bertemu dengannya. Nasiblah abah selalu bertanya khabar kami di sini, sekurang-kurangnya terubat jugak rindu di hati.
Raya tahun ni abah tak dapat beraya bersama kami sekeluarga kerana tak dapet cuti :p
Takpe..nanti kalau free kita hello hello ye boh..

Ehem..tumpang lalu, makcik lela & king tercinta nak tumpang bergambar gak..ahaks!!
Ilyas Eusoff tengah syok isap susu tu..jgn duk kacau, karang melalak potong stim nak makan :D

01 July 2010

Stok "EBM"ku....

Ni stok EBM lela..baru dapat 32 botol..risau takut tk cukup utk bekalan di bulan puasa..ramai kawan-kawan yang full breastfeed mengadu pada bulan puasa hasil tenusu teramatlah kurang,ni yg buat lela risau,stok yg ada ni pun boleh bertahan dlm 6-7 hari jerk..mana dgn tak muat tempat lagi, semalam ada bagitahu my king pasal stok EBM dah makin banyak, tempat plak terhad, then my king bersetuju untuk sambar deep freezer, cam jual ais krim plak, hehehehe..manalah nak letak deep freezer tu nanti, alamatnya bilik tetamulah yg jadi penempatan kekal untuk deep freezer tu, kui kui kui...

Cerita pasal stok EBM ni, lela dengan bersungguh-sungguh nak bagi Ilyas full breastfeed (memberi susu badan secara eksklusif ). Tanpa susu formula dan tanpa air masak. 100% adalah susu badan. Mudah-mudahan rezeki Ilyas melimpah ruah, jangan susu tak cukup dah, bak kata orang, susu badan ni nak kering senang, tapi nak pulihkan balik cukup merana, jawapannya "YA", tulah yg terjadi pada lela, lepas kena bengkak susu tempohari lela tekap dgn kobis, mmg menjadi,sakit bengkak tu cepat baik, tapi malangnya lepas pada tu susu kering..lela ada terbaca kat blog rakan-rakan kobis pun salah satu punca membuatkan susu badan kita kering. Nak pulihkan balik susu badan untuk back to normal, Ya Rabbi cukup tertekan, biasa paling banyak kalau lela pam,dapat 9 oz (waktu tu ilyas baru berusia 2 minggu), lepas pada susu merudum nak dapat 2 oz cukuplah terseksa. Sehingga lela terbaca satu blog yg mana tuan tanah blog tu mengamalkan food supplement Shaklee untuk pulihkan susu badan. Betul.............. selepas lela mengamalkan shaklee susu makin meningkat dan warna susu nampak lagi menarik dari warna sebelum ni, nampak cam pekat dan sedikit kuning, sebab tu dorang kata kalau makan shaklee susu badan tu lebih lemak berkrim, hehehehehe...apa-apa pun layannnnnnnnnnnnnnnnnnnn...

22 June 2010

Sup Ayam Lengkuas

Resipi ni dapat kat kotak Kiub Pati Ayam Knorr, ngeh ngeh ngeh..
Selain dari sedap, lela suka sangat resipi ni coz mudah sesangat, hahahaha..takde tumis menumis langsung, semuanya main didihkan ajerk...bila duk berpantang sorang-sorang ni kira oklah resipi cam mudah camni, mana dengan 2 org permata hati lagi, tak sempat nak duk dapur lama-lama. Ok utk resipinya.

Bahan-bahan:

1.5 liter air
1 kiub pati ayam Knorr
4cm lengkuas-hiris nipis
300gm isi ayam
5-6 biji cili burung-dititik ( Lela tak guna cili)
1/4 cawan santan (Lela tk letak santan)
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis (Lela tak guna)
Daun ketumbar utk hiasan

**Sayur tambahan:
-Kobis
-Carrot
-Kacang buncis
-Sawi
-Jagung-potong 3

Cara Memasaknya:

1.Masukkan air dan kiub pati ayam Knorr di dalam periuk. Letak atas api sehingga mendidih.

2.Tambah cili burung, santan, gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Masukkan sayur-sayuran tambahan. Angkat dan hidangkan ketika panas.

18 June 2010

Ikan Selar Kukus

Asyik-asyik ikan selar, boringnyer..esok Sabtu, nak minta my king belikan ikan yg yang segar bugar kat pasar, tapi kalau Lela boleh ikut ke pasar lagi best..(jgn nak beranganlah..mmg tak boleh ikut pun, baru 28 hari ok,huhuhu).

Hari ni Lela masak Ikan Selar Steam jerk, menu yg mudah dan senang nak disediakan..tulah duduk kat kampung elok-elok sibuk nak balik KL, rasakan ko Lela, hehehe..(balik KL coz ada hal penting yg nak kena Lela bereskan, kesian kat hubby nak kena buat macam-macam..tu yg balik KL tolong dia yg mana termampu).

Rasa tercabar gak bila berpantang sendiri ni. Nak kena uruskan 2 orang permata hati, makan dorang, makan Lela lagi, basuh baju lagi, huh..memang tercabar, nasiblah cik abang banyak membantu dan nasiblah Hani dah besar,kalau tak mau tumbang gak Lela.. Hani punya kes,asyik nak keluar umah manjang, sampai Lela siap kunci pintu lagi coz Hani dah pandai buka pintu nak pergi main dengan anak jiran-jiran lela kat sini. Actually bukan tak bagi dia bermain, cuma zaman sekarang ni Lela MEMANG tak yakin dia main kat luar tanpa pengawasan orang dewasa..takkan Lela nak kena keluar tunggu dia kat luar umah, mana dengan baby Ilyas lagi..ish tak boleh jadi ni..Tupun kemain pujuk Lela nak pergi umah atok.."Mummy tolonglah bukak pintu, hani nak pergi umah atok jerk", ewah ewah..janji manismu..so nak tak nak lela tunggu dia kat luar umah sampai dia masuk umah atok dia..siap pesan jgn keluar dr umah atok selagi daddy tak pergi amik, dia pandai angguk jerk..

Ok..ni resipi untuk Ikan Selar kukus.

Bahan-bahan:

Ikan selar 2 ekor
*Bawang merah 2 labu
*Bawang putih 2 ulas
*Halia muda 2 inci
*Daun sup
*Carrot-sagat panjang-panjang
*Lada Hitam-ditumbuk
*Garam
HP sauce 2 sudu besar
Kicap soya cair 4 sudu besar


Cara memasak:

1.Susun ikan atas pinggan yang boleh dikukus.
2.Curahkan Kicap soya cair & HP sauce ke atas ikan.
3.Taburkan semua bahan-bahan bertanda * ke atas ikan.
4.Kukus dalam 5-8 minit.





17 June 2010

Daging Blackpepper

Ziarah punya ziarah singgah umah kak Nor jap..intai lauk pauk yg menarik kat sana, lastttt tertarik pada Daging Blackpepper yg kak Nor buat, mak aiiii meleleh ayaQ Liur ni..
Akak, copy paste resipi kat sini erk :)

Daging Black Pepper
  • 500gm daging batang pinang
  • 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
  • 1 biji lada benggala hijau
  • 1 biji lada merah
  • 3 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • 1 cawan air
  • 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
  • 1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
  • minyak utk menggoreng

  1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
  2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
  3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
  5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging tu empuk. Pastu skip aje la step no 3.

03 June 2010

Kelahiran Ilyas Eusoff

video

Just nak kongsi video ni masa melahirkan Ilyas Eusoff.

02 June 2010

Ilyas Eusoff


21 Mei 2010,hari Jumaat pukul 06:58pm lahirlah putera kami seberat 2.82 kg.
Due date Ilyas sepatutnya 4 Jun 2010. Nak dijadikan cerita, Lela ke Ampang Puteri untuk check up seminggu sekali sebelum tiba waktu bersalin. Sebelum ni kalau pergi check, BP memang ok. Tup tup kali ni BP naik (140/90). Doktor tahu yang Lela seboleh-bolehnya tak nak induce lagi.

Tapi memang tak boleh nak buat apa, doktor kata ubat bagi orang yg darah tinggi ketika hamil ialah bersalin. Aduhaiiiiiii...sekali lagilah nampaknya. Dulu pun induce, kali ni pun terpaksalah induce jugak. Dengan muka selamba doktor Fauziah kata, "awak bersalin hari Jumaat ni ok"(Lela check up hari Rabu).

Eeeeeeeee tolonglah, serius tak suka paksa-paksa ni, hari Rabu tu Lela dah kena tahan kat wad coz nak monitor Lela punya BP. Masa tu tak sempat balik rumah pun, dari office terus ke hospital dan terus kena tahan. Rindu kat Hani Tuhan je yang tahu. Malam tu hubby bermalam kat hospital, malam kedua hubby balik pi amik Hani, so bermalamlah kami 3 beranak kat hospital. Dalam pukul 5 pagi nurse datang nak masukkan ubat untuk bersalin, yang kelakarnya Hani pun bangun sekali, tengok jerk apa yg nurse buat kat Lela, nurse tu siap tanya, "Boleh ke kalau dia tengok?", eh eh ada plak tanya soalan camtu..Lela cakap "uikssss tak bolehhhhhhhhhh", hubby lela dukung Hani alih ke tempat lain. Mak ai sakitnya kena masuk ubat, masa tu laluan baru buka 2 cm.

Lepas subuh, hubby terus hantar Hani kat umah Atok & Nenek, coz pagi tu Lela dah kena masuk labour room.

10:30am-->Masuk ke labour room,jalan dah buka 3 cm. Serius ngeri sesangat coz dah tahu per dorang nak buat. Nurse datang bawak peralatan & bersiap untuk pecahkan air ketuban. Masa ni sakit dalam 5 minit sekali. Masa nak check laluan & pecah air ketuban, Lela cepat-cepat cakap kat nurse, "boleh tak saya nak Entonox?"..hehehe, lawak pun ada pada masa ni, sempat lagi tu. Nurse tu per lagi, boleh ajerk, terus capai Entonox bagi kat Lela, sebelum dorang nak mulakan check jalan tu Lela laju jerk sedut Entonox tu dalam-dalam, langsung mamai n terus zzzzzzzz ala-ala org lalok. Kebas semua 1 badan.

04:30pm-->Doktor Fauziah masuk labour room utk tinjau keadaan Lela masa tu, jalan takmo bukak jugak, masa tu baru 4 cm, doktor kata, "dia ni sama je masa bersalin yg anak pertama dulu, jalan susah nak bukak". Dalam hati Lela, nak bukak camner, benda belum sampai waktu bersalin lagi, nama pun kena bersalin paksa..memanglah susah, kalau dah sampai time dia takdelah susah camni.

06:00pm-->8cm, doktor kata dlm 06:30pm mungkin bersalin, ahhhhhh..malas nak fikir, masa ni Lela duk fikir bilalah nak kuar baby ni.

06:45pm-->Nurse dah kata "Ok Puan, jalan dah 10cm ni. Doktor Fauziah masuk then bermulalah proses meneran baby, Alhamdulillah...dalam 5 kali teran baby Ilyas pun berjaya keluar dengan jayanya, tapi takmo nangis. Penat agaknya coz lama sangat lela duk menahan sakit.

Kalau cakap bab induce ni Lela memang fobia, tak tahulah rakan-rakan kat luar sana camner mengharungi pengalaman bersalin secara induce ni. Harap-harap anak ke-3 dan seterusnya biarlah Lela dapat bersalin cara normal, tanpa kena paksa lagi, huhuhuhu..tak sanggup dah nak menahan sakit sebegitu rupa, memanglah sakit bersalin ni sakit, tapi induce ni dia punya sakit berganda dari sakit bersalin biasa.

Apa yang penting, BP biar normal, tapi nak buat camner? Makan dah jaga, tapi nak kena jugak. Doktor kata Lela stress. Hmmmmm mungkin gak kot.

Tapi apa-apa pun syukur alhamdulillah, semuanya selamat.

Ni dia tayangan perdana, anak ke-2 Lela, Ilyas Eusoff...

Masa ni baru sejam lepas bersalin, nurse mandikan dia, dan tunggu masa nak hantar ke bilik Lela. Lela masih kat labour room,rehat & zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....


Amboi lenanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....senang hati nampak, malam pertama selepas dilahirkan, Ilyas tidur nyenyak, mummy terpaksa kejutkan Ilyas untuk menyusu.

16 May 2010

Ikan Bakar (Ikan selar & Ikan Patin)

Dapat resipi ni dari mak saudara..sambal ikan bakar ni memang simple dan yg pasti sedap. Kalau nak buat sambal ni boleh buat banyak2 terus..pastu simpan jerk dalam fridge, bila nak bakar ikan keluarkan dan sapu jerk kat ikan & balut dgn daun pisang, kunyit atau mengkudu.

Bahan-bahan:

Cili kisar 5 senduk kecil
Udang kering 1 sudu besar - tumbuk sehingga lumat
Sedikit air asam jawa
Garam 1 sudu kecil - kalau rasa tawar, tambahkan lagi garam tu
Gula 2 sudu besar,
Aji secubit.

Cara-caranya:

1.Tumis cili kisar sehingga garing
2.Masukkan udang kering yg telah ditumbuk.
3.Masukkan air asam jawa dan kacau biar mesra.
4.Masukkan garam, gula & aji.
5.Masak sehingga sambal tadi kering.

--> Lumurkan sambal ni pada ikan yg hendak dibakar dan lipat dgn daun pisang.

nota kaki:
Sambal ni boleh tahan lama, lela buat lebih dan simpan dalam fridge, kalau nak bakar ikan just keluarkan sambal ni awal-awal agar senang nak lumur pada ikan.
Oh ya!! untuk sambal ni lela tak guna bawang, just cili kisar semata-mata.

15 May 2010

Patin Masak Tempoyak II

Patin oh patin..
Suka sangat makan ikan patin, tapi jarang-jarang jerk boleh makan, tunggu ibu Farhana balik Pahang baru dapat makan, tupun kena kirim dengan dia..Ikut hati nak jer beli banyak2 & buat stock dlm freezer tu..agak-agak kalau simpan dalam freezer berapa lama boleh tahan yerk? Nanti free nak pi Temerlohlah, jalan-jalan cari makan sambil beli ikan patin utk buat stock..hehehehe..mesti pening kepala hubby Lela, hahahahaha...
Patin masak tempoyak ni kalau nak sedap tambah petai jeruk dlm 5-8 mata, lagiiiiii superb..bak kata orang tua, lagi lama masakan tu lagi mengancam, memang betul..tapi ada sesetengah orang dah boleh nak makan dah lauk yg dipanaskan (lauk semalam)..bebaru ni Lela buat 2 ekor ikan patin, so memang tak boleh habiskan dalam masa sehari, yerlah dah ler duduk 3 beranak, hubby pulak jenis kurang makan nasi, rotiiiii jerk yg suka telan, tension..tension...huhuhu..
So per lagi, masuk dalam fridge jelah..balik kerja masak nasi & panaskan lauk..Suker suker..taklah penat sangat..hahahaha..
(Patin ni pun dah lama masak, baru ni ada kesempatan nak upload gambar)..

14 May 2010

SOSEJ ROLL

Sosej Roll ni dah lama buat, cuma tak update jerk kat blog.
Lela dapat resipi dari umah kak Adda.. serius sedap, boleh buat lagi..
Resipi lela copy paste ye kak..



Bahan:
6 batang sosej-celur dulu
6 keping roti sandwich
1 biji telur1 tbsp
tepung gandum + sedikit air - dibancuh
1 1/2 cawan nestum (boleh juga guna cornflakes yang diramas skit)
Cara:
1. Celur sekejap sosej dan toskan. (Lela tak celur-terus gelek)
2. Gelek roti menggunakan rolling pin sehingga nipis. Jika menggunakan roti yang agak kering, elok roti itu dikukus sekejap, kerana roti yang kering agak kurang cantik bila digulung.
3. Ambil sosej dan letakkan atas roti, gulung kemas. Sapukan sedikit bancuhan tepung dihujungnya. Ulangi proses ini hingga habis.
4. Pecahkan telur, kacau dan tambah secubit garam (jika sosej itu sudah masin, tak perlu tambah garam)
5. Celupkan roti yang telah siap digulung ke dalam bancuhan telur. Pastikan seluruh roti diselaputi oleh telur.
6. Kemudian masukkan pula roti itu ke dalam nestum. Biar semuanya diselaputi dengan nestum. (Jika suka tebal, boleh diulangi dengan mencelup ke dalam telur, then ke dalam nestum lagi sekali). Ulang hingga habis.
Bolehlah digoreng dengan api yang sederhana. (Jika terlalu panas, roti tidak rangup dan nestum diluarnya akan hangus dan pahit). Cara ini akan menghasilkan sosej roll yang rangup dan wangi. Sedap dimakan dengan mayonis dan sos cili.