Followers

18 June 2010

Ikan Selar Kukus

Asyik-asyik ikan selar, boringnyer..esok Sabtu, nak minta my king belikan ikan yg yang segar bugar kat pasar, tapi kalau Lela boleh ikut ke pasar lagi best..(jgn nak beranganlah..mmg tak boleh ikut pun, baru 28 hari ok,huhuhu).

Hari ni Lela masak Ikan Selar Steam jerk, menu yg mudah dan senang nak disediakan..tulah duduk kat kampung elok-elok sibuk nak balik KL, rasakan ko Lela, hehehe..(balik KL coz ada hal penting yg nak kena Lela bereskan, kesian kat hubby nak kena buat macam-macam..tu yg balik KL tolong dia yg mana termampu).

Rasa tercabar gak bila berpantang sendiri ni. Nak kena uruskan 2 orang permata hati, makan dorang, makan Lela lagi, basuh baju lagi, huh..memang tercabar, nasiblah cik abang banyak membantu dan nasiblah Hani dah besar,kalau tak mau tumbang gak Lela.. Hani punya kes,asyik nak keluar umah manjang, sampai Lela siap kunci pintu lagi coz Hani dah pandai buka pintu nak pergi main dengan anak jiran-jiran lela kat sini. Actually bukan tak bagi dia bermain, cuma zaman sekarang ni Lela MEMANG tak yakin dia main kat luar tanpa pengawasan orang dewasa..takkan Lela nak kena keluar tunggu dia kat luar umah, mana dengan baby Ilyas lagi..ish tak boleh jadi ni..Tupun kemain pujuk Lela nak pergi umah atok.."Mummy tolonglah bukak pintu, hani nak pergi umah atok jerk", ewah ewah..janji manismu..so nak tak nak lela tunggu dia kat luar umah sampai dia masuk umah atok dia..siap pesan jgn keluar dr umah atok selagi daddy tak pergi amik, dia pandai angguk jerk..

Ok..ni resipi untuk Ikan Selar kukus.

Bahan-bahan:

Ikan selar 2 ekor
*Bawang merah 2 labu
*Bawang putih 2 ulas
*Halia muda 2 inci
*Daun sup
*Carrot-sagat panjang-panjang
*Lada Hitam-ditumbuk
*Garam
HP sauce 2 sudu besar
Kicap soya cair 4 sudu besar


Cara memasak:

1.Susun ikan atas pinggan yang boleh dikukus.
2.Curahkan Kicap soya cair & HP sauce ke atas ikan.
3.Taburkan semua bahan-bahan bertanda * ke atas ikan.
4.Kukus dalam 5-8 minit.





1 comment:

indahhouse said...

salam kak lelayong,
selamat berpantang kak ...