Followers

09 September 2010

Banana Split II

Lagi tayangan gambar Banana Split, resipi untuk aiskrim kali ni lain dari resipi aiskrim yg first lela buat dulu, lela rasa yg ni mudah sikit dari yg first dulu, sebab kenaputar aiskrim ni sekali jerk, dah siap terus masuk dalam freezer..Hani seronoklah dapat maakan aiskrim, kena plak warna pink lagilahhhhhh seronok dia. Lela amik resipi ni dari azrimredza, TQ prenz..memang sedap dan mudah, bahan-bahan yang digunakan pun simple jerk.
Minta izin copy paste resipi kat sini ya :)
:- Satu tin susu cair
:- 4 sudu besar gula (kalau nak kurang manis skit letak 3 1/2 pun cukup)
:- 2 sudu besar overlett (ratakan atas sudu tu, jgn amik menggunung plak)
:- sebiji putih telur
:- essence vanilla (lela guna essence durian)

sebagai tambahan letak la ape² yang korang nak letak utk menyedapkan lagi aiskrim korang, aku letak oreo yang telah dihancurkan. (dalam contoh ni aku gune pewarna pink)
:-Proses die senang sgt², campurkan je semua barang2 td dlm bekas bancuhan (kecuali oreo)
:-pastu pkul dengan mesin kek (or kalau larat manual la) selama 20 minit hingga die kembang n naik. Mesin kek gune kelajuan optimum.
:-Bila dah cukup 20 minit. nilah hasilnya.. dia jadi mcm krim.. kalau terbalik kan bekas tu pun die xkan jatuh..
:-pastu leh la letak serbuk oreo tadi dan kacau die bagi die tersebar keseluruhkan krim.

3 comments:

baincardin said...

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri!!!~ :) Maaf zahir dan batin ye..:)

Taqib said...

cantik kak lela ambik gambar aiskrim nie...nice~

lelayong said...

bain: sama ar,akak pun samer..

Taqib: TQ..masih blajar tu..byk kekurangan lagi,meh kite blajar sesame :P