Followers

29 October 2010

My Kesum

Kali ni nak share gambar daun kesum kesayangan makcik Lela..kenapa beria sangat nak tanam daun kesum ni??? Terdetik dalam hati nak jadikan daun kesum Lela ni sebesar pokok daun kesum KAK JOAYEE..mak aiii besar bagai..sama tinggi dgn kak Jo. Sesiapa yg teringin nak tengok pokok kesum kak Jo boleh klik kat link yg lela highlight tu.
Seumur hidup tak pernah jumpa pokok kesum sebesar pokok kesum yg kak Jo tanam..hiks..so Lela terpanggil nak tanam pokok kesum & jadikan projek terkini Lelayong, hahahaha..kelakar pun ada..hari-hari duk belek, duk tilik daun kesum kat umah tu. 2 minggu sekali Lela bagi baja, uiks semangat ni..tak sabar nak tengok My Kesum membesar/tinggi cam Lela :)


Rimbun,kan?? Kalau nak masak Lela petik kat bahagian bawah jerk..huhu

5 comments:

hana said...

eee geramnyerrr aku ngan kesum ko nih lela..subur gubur! cam nak curik jerk ngan pasu2 tuh skali! kikiki

-: Fara_Lan :- said...

Pasu tu mmg jenis yg x ada lubang ke?
cuaca mcm kat m'sia nie.. mmg kena simpan dalam rumah dulu ke?
kite baru mula nak menanam..

lelayong said...

kak ana:
curik ar kalau berani, hehehehe..daun kesum tu lela dah siap pasang alarm..haha

Fara_Lan:
Lela guna pasu baba yg takde lubang..sebenarnya ada lubang, kalau nak berlubang just tanggalkan penutup plastik kat bawah pasu tu, kalau nak tanam pokok yg jenis takung air, tak payah tanggalkan penutup plastik tu..
Sebenarnya daun kesum ni tak perlu tanam dalam rumah, kalau kena panas lagi elok daunnya, cuma air mesti cukup..at the same time lela guna baja fertigasi..tu yg mabuk daun agaknya..nanti lela update gambar daun kesum yg terkini..

Che"iza said...

lela... ko tanam kesum guna pokok ker benih.... hahhaha.. den dah tergoda ni.....

Kisah Hati said...

wahhh bestnya tengok pokok kesum ni. ooo daun kesum kena guna pasu yang tak berlubang ek sbb dia nak takung air kan? sekarang ni dah duduk rumah bawah boleh le nak menanam. now kat rumah ada pokok kari & thai basil je.