

Cili merah 15 tangkai
Belacan 1 sudu teh
Garam 1/4 sudu teh
Minyak masak 6 sudu besar
Udang 500 gram-buang sesunggutnya
Bawang besar 1 biji, dikupas dan dihiris
Gula 1 sudu teh
Jus limau nipis 1 sudu teh
Cara-cara:
1. Satukan cili merah, belacan dan garam di dlm batu lesung dan tumbuk sehingga halus.
2. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak.
3. Tambah garam dan bawang besar dan kacau.
4. Tolak bahan-bahan yg digoreng tadi ke tepi kuali, masukkan pes cili dan tumis sebentar.
5. Satukan semua bahan tumis dan udang yg digoreng tadi.
6. Tambah gula dan jus limau nipis dan kacau rata sehingga mesra.
7. Alihkan ke dalam pinggan dan hidangkan dgn nasi panas.
No comments:
Post a Comment