Followers

29 August 2009

Sup Tulang Singapura

Sebelum balik ke rumah, sempat Lela pi jalan-jalan cari makan umah kekawan untuk cari idea nak masak apa untuk berbuka puasa, cadang nak buat sup tulang, sekali pi umah Noreen terpandang Sup Tulang Singapura, whoaaa!!!! menarik ni, lagipun Lela baru jerk dapat toy baru 2 hari lepas, Cik Abang hadiahkan pressure cooker kat Lela, Yehhhhh!!!! rasa cam jakun plak, hehehehe, TQ Daddyyy... Noreen Lela copy paste resipi sup tulang ni kat sini yerk.
Bahan-bahan:
3kg tulang lembu (steak bones)
1 camb rempah sup
3 biji ubi kentang
3 senduk cili kisar
3 senduk sos tomato
1 biji telur - dipukul sedikit
garam, gula, serbuk lada sulah dan ajinomoto secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
6 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
1cm halia
Cara-cara:

1.rebus tulang lembu bersama2 dengan rempah sup sehingga lembut dan empuk lebih kurang 2-3 jam
2.sementara itu kupas ubi kentang dan belah 4, rebus sehingga lembut dan blend bersama dengan sedikit air supaya menjadi puree. ketepikan
3.panaskan periuk dengan sedikit minyak, tumiskan cili kisar bersama2 dengan bahan2 kisar sehingga garing
4.kemudian masukkan tulang lembu yang telah empuk, sos tomato dan juga stok tulang lembu tadi
5.jangan digunakan kesemua stok tulang lembu tadi kerana kuah sup tulang ini mestilah pekat
masukkan garam, gula, serbuk lada sulah dan ajinomoto. kacaukan sebati
6.setelah itu masukkan ubi kentang yang telah diblend tadi dan kacau sehingga kuah menjadi pekat
7.akhir sekali bolehlah dimasukkan telur yang telah dipukul sedikit tadi dan kacau rata
biarkan sekejap sahaja dan bolehlah dimatikan api dapur
8.angkat dan hidangkan bersama2 roti atau nasi putih

Tadaaa!!! Nih dia toy baru merangkap maid baru kat dapur Lela.

No comments: