

Bahan-bahan utk sambal ikan bakar :
1. Daun kunyit
2. Serai
3. Kunyit
4. Halia
5. Lengkuas
6. Bawang merah
7. Bawang putih
8. Udang kering @ geragau
9. Lada kering
10. Asam Jawa
11. Garam, gula dan msg
Cara-cara:
1. Kisar bahan 1-8
2. Cili kering (dikisar asing)
3. Tumiskan bahan kisar dan cili kering kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan bhn no.11
4. Masukkan air asam jawa.
5. Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga masak.
Cara nak bakar ikan bakar :
Gunakan daun pisang dan daun mengkudu.
1. Sediakan kuali leper, letak daun pisang di dalam kuali leper tadi.
2. Siram sambal ikan tadi di atas ikan yg hendak dibakar (simpan baki sambal ikan utk ikan yg telah siap dibakar), dan balut dengan daun mengkudu.
3. Kemudian letak di dalam kuali leper tadi dan tutup kuali dgn penutup kuali.
4. Bakar dgn api perlahan sehingga masak.
5. Alihkan ikan bakar tadi ke atas pinggan hidangan, kemudian tuang baki sambal tadi ke atas ikan yg telah dibakar.
5 comments:
gambaaa comel-comel belaka.. macam kat hotel gitu. hehe Lela.. bagus..bagus, nanti ada org cari supaya jadi food photographer nanti...
resepi menarik, gambar menarik, hatiku tertarik.. memang dabommmm!!
wa.. memang baugih idea nih.. tq2
salam akak,lau sy nak m,buat dlm kuantiti yg bnyk mcm ne?n brape bnyk udg kering yg d,plukan?
tima kasih..banyak membantu walaupun simple
Post a Comment