Semalam sampai kat rumah agak lewat, dan nak tak nak kena habiskan jugak stok lauk basah dalam fridge tu, so..masaklah apa-apa yang mudah dan cepat, Lela sempat wat Lemak Cili Api Ikan Keli Salai, Pari Bakar dan Sambal Tempoyak Kicap.
Resipi untuk Pari Bakar ni agak simple.
Bahan-bahan Perap:
Pari, bersih dan toskan
Serbuk Kunyit
Garam
2 sudu besar Asam Jawa
-diperap dalam 15 minit-
Bahan Tambahan:
Sedikit kicap
Jus limau kasturi / limau nipis (lela guna limau nipis)
Baby Tomato-dibelah dua
Cara-caranya:
1. Bakar ikan pari sehingga masak - boleh guna oven, kuali leper(non-stick) atauCheffal-cosway.
2. Bakar setiap side dalam 5-8 minit.
3. Alihkan ikan pada pinggan, tuangkan sedikit kicap, perah asam limau dan tabur baby tomato.
4. Sedia untuk dihidang.
Resipi untuk Pari Bakar ni agak simple.
Bahan-bahan Perap:
Pari, bersih dan toskan
Serbuk Kunyit
Garam
2 sudu besar Asam Jawa
-diperap dalam 15 minit-
Bahan Tambahan:
Sedikit kicap
Jus limau kasturi / limau nipis (lela guna limau nipis)
Baby Tomato-dibelah dua
Cara-caranya:
1. Bakar ikan pari sehingga masak - boleh guna oven, kuali leper(non-stick) atauCheffal-cosway.
2. Bakar setiap side dalam 5-8 minit.
3. Alihkan ikan pada pinggan, tuangkan sedikit kicap, perah asam limau dan tabur baby tomato.
4. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment