First time buat nasi tomato, huhuhu, tak berapa menjadi, tapi bolehlah untuk buat hidangan berbuka puasa. Lela rasa lela tersalah letak cream of tomato soup tu lebih. Ni kena berguru lagi ni dengan kekawan yang ada blog masakan.
Bahan-bahan ( Nasi Tomato) :-
3 cawan beras
3 cawan air
200ml santan
1 tin 'cream of tomato soup'
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak sapi / Marjerin untuk menumis
Bahan untuk menumis:
1 biji bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1 inch halia-dihiris / diketuk
Rempah 4 sekawan
Bahan Tambahan:
Daun pandan
Gajus
Kismis
Bawang goreng
Cara-caranya:
1. Basuh beras dan letak semua bahan di atas kecuali minyak sapi / marjerin.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak sapi / marjerin di dalam kuali lain.
3. Tumis rempah 4 sekawan, bawang merah, bawang putih dan halia.
4. Bila dah wangi tuang semua bahan tumis tadi ke dalam rice cooker.
5. Masukkan secubit garam, gula dan daun pandan.
6. "On"kan rice cooker dan tunggu sehingga nasi masak. (Nasi perlu selalu dikais)
7. Bila dah masak, masukkan gajus dan kismis (lela tak letak kismis, out of stock).
8. Boleh dihidang bersama bawang goreng.
Sumber dari : Lilian
RESIPI KEK PAUN OREN
-
Assalammualaikum, salam sejahtera semua. Alhamdulillah, masih diberi
sedikit kerajinan untuk che mat kemas kini blog tiffinbiru ini, walaupun
ini entri p...
9 months ago
No comments:
Post a Comment