Followers

09 September 2009

Lamb Chops & Blackpepper Mushroom Sauce

Tekak teringin sangat nak makan Lamb Chops, bulan puasa camni kalau nak pi berbuka kat luar (last minute) baik lupa jerk niat tu, gerenti padat dengan warga KL yang berbuka puasa kat luar. So semalam sementara tengah perap daging kambing ni, kami berbuka ala kadar je, makan pizza(jiran bagi), roti (ala2 mini burger) dan laksa penang, pssttt..tu pun kira kenyang teramat dah. Lepas 2 jam perap kambing, maka dengan rasminya Lela dan hubby makan Lamb Chops, ceewaaaahhhhhhhhhhhhhh!!!! western food tu, oklah sekali sekala tekak ni gatal nak merasa.


So, resipi lela amik dari Blog Kak Diana, TQ kak D, memang sedapppppp teramat, lain kali tak payah makan kat luar, buat kat umah lagi puas hati, murah dah terlebih kenyang. Kak D Lela minta izin copy paste resipi Lamb Chops & Blackpepper Mushroom Sauce kat sini ye kak.


Kepada sesiapa nak try, Lela dengan bersungguh-sungguh berkata "Try aaaa, tak rugiiiiii.


LAMB CHOPS


Bahan-bahan:

1 kg lamb chop, dibersihkan dan ditoskan

4 sudu makan sos blackpepper (Lela guna jenama Life dan Puteri)

sedikit minyak untuk menumis

sedikit mentega untuk menumis


Bahan-bahan untuk dikisar dan diperap:

6 ulas bawang putih1 inci halia

3 sudu makan sos tiram

2 sudu makan kicap

2 sudu makan madu


Cara-caranya:

1. Bahan yang telah dikisar dicampurkan dengan sos blackpepper. (D lakukan begini supaya biji-biji blackpepper tu tidak lumat diblender).

2. Kemudian gaulkan bahan perapan tadi bersama lamb chop. Bila telah digaul rata, perapkan lamb chop sekurang-kurangnya 2 jam, lagi lama lagi baik serap rempahnya.

3. Bila lamb chop telah cukup masa diperap. Panaskan kuali non-stick dan letakkan sedikit minyak dan juga mentega dan kemudian goreng lamb chop yang telah disediakan sehingga masak selama dalam 12 – 15 minit gitu. Angkat dan ketepikan.

(Lela tak goreng, tapi Lela grill dengan Snack Maker-include dgn plate utk mengrill)



BLACKPEPPER MUSHROOM SAUCE


Bahan-bahan: (untuk 2 hidagan)

1 biji bawang besar, didadu kecil

1 ulas bawang putih, dicincang

3 sudu makan sos blackpepper (Lela guna jenama Life & Puteri)

1 paket Campbell’s Mushroom Chicken with Croutons Instant Soup

250 ml air panas

sedikit mentega untuk menumis


Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit mentega didalam kuali. Tumis bawang putih dan juga bawang besar sehingga bangkit baunya.

2. Masukkan sos blackpepper dan gaul rata.

3. Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan air panas bersama Campbell’s Mushroom Chicken with Croutons Instant Soup. Kacau sehingga ia sebati.

4. Kemudian tuangkan sup ini kedalam kuali dan kacau rata biarkan ia mendidih. Padamkan api, siap dah sos untuk lamb chop.






4 comments:

Nuridah said...

salam kenalan,

nampak sedap lamb cop tu...knur add link ya...tertarik ngan blog ni.

mely said...

Saya mcm tertarik dg resepi lamb cop ni,mintak resepi yeeee..hehehe.

mely said...

Salam kenalan,saya dah tertarik dg lamb cop ni,mintak resepi yee?

mely said...

salam kenal,saya suka lamb cop,mintak sikit!