Followers

23 January 2009

Patin Masak Tempoyak

Salam kembaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!
Kepada rakan-rakan lela nak minta maaf banyak-bankyak coz dah lama tak update..nak kata buzy memang buzy, tapi yang selebihnya mood nak ngadap or layan tenet rasa cam membaur malas, hehehehhee...Bebaru ni kitorang ada wat makan-makan sikit kat Sepang, kat umah kell, cipul and aki plak tekak teringin nak makan ikan patin, mengidam mengalahkan perempuan,ngeh ngeh ngeh..kebetulan plak ayah Di suami Farhana nak balik ke KL, terus lela kirim ikan patin dari Jerantut, jauh datangnya ikan Patin ni..tapi memang superb ler...
Bahan-bahan:
3 ekor ikan patin
20 biji cili padi
1 inch kunyit
Tempoyak
Bunga kantan - belah dua
Daun kesum
Timun batang (buang kulit) - potong serong
Garam
Cara-caranya:
1.Tumbuk kunyit dan cili padi hingga lumat.
2.Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk berisi air dan tempoyak-didihkan.
3.Setelah mendidih masukkan timun dan bunga kantan.
4.Apabila timun sudah empuk, masukkan ikan patin bersama bahan perasa.
5.Akhir sekali masukkan daun kesum.

13 comments:

baincardin said...

terima kasih kak Lela untuk Patin Masak Tempoyak yg datangnya jauh dari Temerloh, Pahang. sedap giler! lepas makan, habis hilang semua kecelaruan diriku ini. heheeee ^_^

lelayong said...

dari jerantut daaaaaaaaaaaaaaa...hehehehehe

Aymy with love said...

lela... nak sket ikan patin tu... feveret nie.. kalo balik kg hubby kat temerloh, pekena ikan patin yg sungai pahang nye, mak mertua lalu depan ke, belakang ke, tak nampak dahh... hahaha...

Kengkaru Kong said...

tempoyak my feveret....ahhhhhh rindu lah pulak masakan tu...selalu makan Kong p Sg. Perak...haha jauh kan?

Anonymous said...

Salam Lela,
Alahai... saya tak makan patin waima masak apa pun..... alahai.... tak dapek den nak appreciate masakan itu ha. dah try manyak kali tapi tak leh gak... manyak pun manyak lah.... masak lain kalu... hmmmmm boleh try.

adios
A.Man

baincardin said...

laa Jerantut ke? silap dah bagi info. hehe takpe, yg penting dapat rasa ikan patin tu. memang sodap! ^_^

lelayong said...

Aymy__Ohhh..hubby Aymy asal Temerloh yerk?? untung badan boleh merasa patin sungai, lela ni suka teramattttttlah sangat patin ni, tapi kalau patin jual kat KL tu tobat tak beli, tengok sajalah..nasiblah suami kawan baik lela asal sana, tiap kali dia balik KL gerenti lela kirim..hehehehe..

Kong__Ala sian kat adik akak, nanti balik dari NZ datang umah k..suruh bain n fai bawak kong datng umah, kita party patin, hhehehehehe..

Anonymous__Masak lain kalu bolh, just bagitahu nak makan pe, nanti lela try masak, hehehehe

Anonymous said...

Lela tak kenal ke siapa anonymous tuh.....? waaaawaaaaaaaaa

A.Man

lelayong said...

Kenallllll...abg man kiter lerrr...meh kiter pakat candat sotong, nok dok????? ngeh ngeh ngeh

baincardin said...

nak candat sotong jgn lupa cipul sini okeh! tak kirala nak candat apa pong! candat sotong ke, candat ketam ke, candat dugong ke...nak ikut gak! waaaaa!!!!!!^_~'

lelayong said...

Ahaks!!! boleh gitewwwwww..muahahaha, kita tunggu kong balik dari NZ dulu..

baincardin said...

yeyeye! best gitewwww!!! hhahaha...

Kengkaru Kong said...

oit..melebih lobih ko Bain... hisk hisk hisk!!