Followers

26 January 2009

Donut

Untuk minum petang, kitorang anak beranak makan donut, buat lebih untuk buat frozen..senang esok pagi boleh wat makan pagi.
Atas permintaan kak Anawahid, nih dia resipi donut ganu, hehehehehehe...

Bahan-bahan:
1/2 kilo tepung gandum
3/4 cawan susu suam (kitorang gunasusu pekat campur air suam)
2 biji kuning telur
1 sudu besar yis (mauripan)
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
3 biji ubi kentang (rebus, kemudian lenyek)

Cara-cara:
1.Tepung gandum digaul dengan marjerin dan kentang sehingga sebati
2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis
3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh
4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda
5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing
6.Panaskan minyak dan goreng.

10 comments:

CikMin said...

wah...lela dah mengganas di dapur....apa lagi ni nak masak....anta la sepinggan umah kmin...

lelayong said...

Ahaks!!!tu kak long lela yg masak, lela tukang amik gambar jelah..hehehehe

anawahid said...

lela.... nk sebaris donut tuh... letak la resipi.. nk try gakkk.. sedapppp laaaaaa...

anawahid said...

lela nk sebaris donut tuh.. bru balik berkawat ker cik donut tuh.. ekekeke... letak ar resipi... sedapppppppppp la nampakkkkk...

hana said...

alamak lela....pesal td tk tergerak nk g blog lela tgk resepi donut nih! akak baru jerk menguli resepi donut org lain! huhuhuuuu...xpo la len kali! pssssttt, arini kan akak wat sama sebijik menu lela.. asam pedas n donut! hahahahahaaa... ishhh skrg nih pantang nengok mende sedapp! heeeeeeeee.......

lelayong said...

Hehehe..akak nikan seorang yg best tau, lela respect kat akak, tuan punya resipi gerenti senyum sampai telinga kalau ada orang try resipi kita, hehehehe

kell said...

ermm ku lihat gebu ajer macam akak juger ngn hani heheheheeheh pasti sedap kan haiiiii biler la bole dapat rasa sumer ni kan heheheheh

Aziha said...

donut pn cam best..nape sume yg k.lela masak ni mengiurkan lah...sluuurppp...kiter igt nk try wat donut tu lah...

MamaFaMi said...

Mama dah try dah resepi yang Lela tepek ni... satu adunan siap boleh distribute 4 rumah tak termasuk rumah ma. Suka nak buat orang sukahati... seronok. Terima kasih Lela sebab sudi share resepi donut ni ye...

lelayong said...

Kell:
Lama btul tak jumpa kell, huhuhuhu, rindu plak..

Aziha:
Nanti akak buat akak bagi kat jia sikit yer, tapi tak tahulah tahun
bila bleh jumpa,hehehehe..

MamaFami:
Mama..terima kasih kerana sudi mncuba, terharu plak, mama yg glamer dgn masak memasak cuba donut dr blog lela,huhuhu..(kembang idung sat,hahahaha)