Bahan-bahan untuk kulit popiah:
150 gram tepung gandum
1 sudu teh tepung ubi kayu
400 ml water
2 biji telur Gred A, dipukul
½ sudu besar minyak
sedikit garam
Cara untuk Kulit Popia:
1. Menggunakan blender, blend kesemua bahan sehingga ia sebati dan tidak bergentel.
2. Kemudian perap adunan dalam peti sejuk selama 4 jam.
3. Lengser kuali leper non-stick dengan sedikit minyak.
4. Buatlah dadar yg nipis selebar 23 cm kemudian ketepikan. Untuk mengekalkan kelembapan boleh tutup dengan tuala lembab
Bahan-Bahan untuk inti dan sos:
Timun dihiris halus
Lobak dihiris halusTelur rebus (hancurkan)
Kacang tanah (goreng dan tumbuk )
Bawang goreng
Taugeh (celur)
Sengkuang (ditumis dgn bawang putih, udang kering, serbuk perasa - Masak sekejap supaya tak lembik)
Sambal Hitam untuk disapu:
@Cili kering/kisar
@Bawang merah /kisar
@Bawang putih /kisar
Gula merah
Gula sedikit
Serbuk perasa
Otak udang / petis sedikit
Cara-caranya:
1.Tumiskan cili, bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan,
2.Kemudian masukkan otak udang , gula merah , gula putih dan serbuk perasa,
p/s:kalau terlalu pekat, tambah sedikit air (jgn terlalu banyak)
3.Sejukkan terlebih dahulu.
Sambal hitam disapu pada kulit popiah,
Letakkan sayur, telur rebus, bawang goreng dan kacang tanah
Kemudian gulung kemas-kemas,
Setelah siap digulung, tuang sambal tadi ke atas popiah yg siap digulung.
Dan jgn lupa tabur kacang goreng ke atas sambal tadi.
No comments:
Post a Comment