Followers

06 March 2008

POPIAH BASAH




Teringin sangat nak makan,
So, misi untuk minggu nih lela buat popiah basah..
resipi untuk kulit popiah lela amik dari kak Diana, chef tersohor dan untuk inti dan sos lela amik dari rakan baru lela (fotopages) Hajar, mekacih kak Diana & Hajar..

Bahan-bahan untuk kulit popiah:

150 gram tepung gandum

1 sudu teh tepung ubi kayu

400 ml water

2 biji telur Gred A, dipukul

½ sudu besar minyak

sedikit garam



Cara untuk Kulit Popia:

1. Menggunakan blender, blend kesemua bahan sehingga ia sebati dan tidak bergentel.

2. Kemudian perap adunan dalam peti sejuk selama 4 jam.

3. Lengser kuali leper non-stick dengan sedikit minyak.

4. Buatlah dadar yg nipis selebar 23 cm kemudian ketepikan. Untuk mengekalkan kelembapan boleh tutup dengan tuala lembab


Bahan-Bahan untuk inti dan sos:

Timun dihiris halus

Lobak dihiris halus

Telur rebus (hancurkan)

Kacang tanah (goreng dan tumbuk )

Bawang goreng

Taugeh (celur)

Sengkuang (ditumis dgn bawang putih, udang kering, serbuk perasa - Masak sekejap supaya tak lembik)


Sambal Hitam untuk disapu:

@Cili kering/kisar

@Bawang merah /kisar

@Bawang putih /kisar

Gula merah

Gula sedikit

Serbuk perasa

Otak udang / petis sedikit


Cara-caranya:

1.Tumiskan cili, bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan,

2.Kemudian masukkan otak udang , gula merah , gula putih dan serbuk perasa,

p/s:kalau terlalu pekat, tambah sedikit air (jgn terlalu banyak)

3.Sejukkan terlebih dahulu.

Sambal hitam disapu pada kulit popiah,

Letakkan sayur, telur rebus, bawang goreng dan kacang tanah

Kemudian gulung kemas-kemas,

Setelah siap digulung, tuang sambal tadi ke atas popiah yg siap digulung.


Dan jgn lupa tabur kacang goreng ke atas sambal tadi.



No comments: