Followers

10 March 2009

Chicken Teriyaki

Haluuuuuuuuuuu....kali ni lela mempersembahkan Chicken Teriyaki kat u all sumer, yummyyyyy!!!..masa duk nengok blog kak hana terpikat pada masakan ayam yang kak hana buat, nak buat chicken Teriyaki ni mudah dan cepat, sesuai untuk sesaper yg buzy (hehehehe..alasan jer tu), resipi kat bawah tu lela copy paste dari K.Rinnchan
Bahan-bahan:
5 potong dada ayam atau peha ayam
3 tbsp madu
4 tbsp kicap manis
1 tbsp sugar
3 inci halia, diparut
3 biji bawang putih, diparut
1 tsp garam halus
Cara-cara :
1. Gaul semua bahan dan perap lebihkurang sejam di dalam petisejuk.
2. Panaskan non-stick pan dan panggang. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam.
3. Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.
Nilah rupa chicken teriyaki yg telah diperap.
Kalau tekak tu terasa teringin, baik try, gerenti tak nyesal..









1 comment:

kakchik said...

salam lelayong.

resepi senang, bahan senang nak dapat, bak kata petang ni boleh la kakchik tiru ya.

menggiurkan sungguh.