Followers

09 February 2009

Puding Roti Sos Kastard


Bak kata Kak Hana, hari roti sedunia, lela pun nak join the club gak, tapi ngelat plak, kemain ak hana duk nguli roti tapi lela cuma menvariasikan roti sediada kepada puding, hehehehe..aci tak Kak hana? ni kes nak habiskan stok yang nak expired daaaaaa...Resipi puding roti ni lela dapat dari MyResipi oleh MayaZakri, TQ sis..
Maya, lela copy paste jerk yee..

Bahan-bahan A:

500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)

Bahan B:
4 s/b gula halus
2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 s/b tepung jagung
1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *lela tak letak
1 s/b buah pala *lela tak letak

Bahan C-kuah:
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula

Cara-cara:
1.Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2.Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
3.Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
4.Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
5.Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

7 comments:

Aziha said...

heheh..ni kene try nih...k.lela butter tu kite kene tggu die suam dulu ker..br campur ngan sume bhn2 B tuh?

lelayong said...

Jia, tak yah tunggu suam, bleh campur terus dalam bahan B tu..nanti pas buat amik gambar erk, kak lela nak tengok, hehehehe

Aziha said...

alamak..heheh..i'allah..igt nk buat this weekend ahaks...harap2 jadi ler..kalau x malu nk post...

lelayong said...

Gerenti menjadi..hehe.
eh jia, lani ada latihan kebakaran,kan? jia tak join ke?

kell said...

akak sedapnyer dah la kel tengah lapa ni terliuh sekejap tak kire nanti akak kene ajar kel juger k huhuhuhhu

CikMin said...

lelaaaaaaa....i miss u much300x!.....kmin nak wat gak la puding roti ni....x pun lela wat tuk kmin buleh2?

..gReNnzHeaRT.. said...

kak, roti nak wat puding roti ni,letak butter then bakar dulu dalam oven bagi garing sket gerenti lagi sedap tau..try la..hehe