Followers

09 February 2009

Ikan Berempah


Bahan-bahan:
3 kerat ikan rohu
2 ulas bawang putih
1 inci halia muda
Sedikit cili kisar
Serbuk kunyit
Garam
Cara membuatnya:
1.Tumbuk bawang putih dan halia
2.Perapkan bahan tumbuk tadi bersama dengan cili kisar, serbuk kunyit dan garam
3.Perap seketikan
4.Goreng hingga garing/masak

5 comments:

Aziha said...

aka..ikan rohu tu ape.ikan lain boley? tenggiri ker? akak tau tak..blog akak ni mmg inspire jia nak belaja masak..skang ni nk try resepi cam sonok sgt...hihih....tenkiu... :)

lelayong said...

Ikan per2 pun boleh jia, tsk semestinya ikan rohu, try ler, nak best letak belacan sikit, akak tak letak coz akak resdungggggg...hehehehe..time kacih sudi jenguk umah akak ni..akak dulu pun cam jia, mula2 bersemngat coz tengok blog kawan2 yg lain, banyak belajar dari internet terutama kat myresipi n blog kawan2 kat sini, yg best boleh tukar2 idea..kalau nak masak, dan kekeringan idea, blog kekawan ler yg byk bantu..nanti jia lama2 pun jadi cam akak, hehehehe..tp jgn ikut yg tang malas dah ler, masak pon ader mood gak, ni tgh cuti semester kira rajin ler gak, nanti class dah start aduhhh gerent buzyyyy gilerzzzz...

Aziha said...

belacan...ok...yer la..mane nak study lagi..household..keje lagi..ni pn da kire terrer da nih...ihiks..

lelayong said...

Ehhhh bodekkkkk..hahahahaha..yg penting minat..kalau tak minat tak jadi gak jia,kan?

kell said...

waaaaa ikan ni pun macam sedap ajer..... akak nanti kiter masak sesamer yer huuhuuuhuhu