Followers

15 August 2009

Udang Bercili

Resipi Udang Bercili Lela amik dari buku masakan / resipi asal Pn Leong Yee Soo - Singaporean Cooking. Semua untuk juadah pedas, dan kali ni Lela memilih untuk menggunakan udang dalam hidangan makan malam kami sekeluarga. Kalau tengok dari buku masakan tu, Udang Bercili ni takde kuah langsung, cuma Lela perlu jadikan ia berkuah atas permintaan cik hubby.
Bahan-bahan:
Cili merah 15 tangkai
Belacan 1 sudu teh
Garam 1/4 sudu teh
Minyak masak 6 sudu besar
Udang 500 gram-buang sesunggutnya
Bawang besar 1 biji, dikupas dan dihiris
Gula 1 sudu teh
Jus limau nipis 1 sudu teh

Cara-cara:
1. Satukan cili merah, belacan dan garam di dlm batu lesung dan tumbuk sehingga halus.
2. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak.
3. Tambah garam dan bawang besar dan kacau.
4. Tolak bahan-bahan yg digoreng tadi ke tepi kuali, masukkan pes cili dan tumis sebentar.
5. Satukan semua bahan tumis dan udang yg digoreng tadi.
6. Tambah gula dan jus limau nipis dan kacau rata sehingga mesra.
7. Alihkan ke dalam pinggan dan hidangkan dgn nasi panas.


No comments: