Followers

16 August 2009

Gambari Mashwi - Masakan Mesir




Resipi ni diceduk dari Majalah Rasa keluaran April 2009. Info Chef dari majalah berkenaan berkata, seeloknya pilih udang bersaiz besar kerana rasanya lebih enak dan manis apabila dipanggang. Tapi Lela guna udang yang tak berapa besar, actually nak try sangat Gambari Mashwi ni, tu yang guna jerk udang dalam fridge.


Bahan-bahan:
6 ekor udang harimau
5 ulas bawang putih
120gm daun ketumbar / dipotong @ Lela tak letak
80gm serbuk jintan
80ml jus lemon @ Lela ganti dengan jus limau kasturi
50ml minyak zaitun
15gm lada hitam
1 sudu makan air rebusan ayam @ Lela gantikan dengan sos ikan
Garam secukup rasa


Cara Memasak:

1. Kisar bawang putih, daun ketumbar, serbuk jintan, minyak zaitun, jus lemon, air rebusan ayam dan garam sehingga lumat. Ketepikan.
2. Kemudian buang kulit udang dan bersihkan. Tuang adunan yang dikisar tadi di atas udang.
3. Akhir sekali panggang udang selama 15 minit dan balik-balikkan untuk mengelakkan menjadi hangus.
4. Sedia untuk menjamu selera.

No comments: