Followers

22 August 2009

Lemak Cili Api - Ikan Keli Salai

Ni lauk first berbuka puasa, Lela beli ikan keli salai dengan sorang kakak kat office ni, yesssss, cayalah, dengan senang hati Lela boleh makan ikan keli tanpa ragu-ragu lagi, coz ikan keli ni suami dia yg bela. Kalau kat kedai confirm Lela tak beli, perasaan ragu-ragu tu menebal dalam diri Lela, macam-macam dengar cerita pasal ikan keli, talapia, patin yang bela dari kolam.
Bahan-bahan:
3 ekor ikan keli salai - dipotong dua
20-30 biji cili burung/api
Kunyit 1 inch
Santan
Garam kasar
Asam keping
Daun kunyit - hiris halus
Cara Memasak:
1. Tumbuk cili api dan kunyit bersama garam kasar hingga lumat.
2. Masukkan bahan tumbuk tadi bersama santan ke dalam periuk - didihkan.
3. Bila mendidih, masukkan ikan keli dan asam keping - kacau perlahan,nanti ikan hancur.
4. Masukkan daun kunyit yg dihiris halus.
5. Sedia untuk dihidang.

No comments: