Ni lauk first berbuka puasa, Lela beli ikan keli salai dengan sorang kakak kat office ni, yesssss, cayalah, dengan senang hati Lela boleh makan ikan keli tanpa ragu-ragu lagi, coz ikan keli ni suami dia yg bela. Kalau kat kedai confirm Lela tak beli, perasaan ragu-ragu tu menebal dalam diri Lela, macam-macam dengar cerita pasal ikan keli, talapia, patin yang bela dari kolam.
Bahan-bahan:
3 ekor ikan keli salai - dipotong dua
20-30 biji cili burung/api
Kunyit 1 inch
Santan
Garam kasar
Asam keping
Daun kunyit - hiris halus
Cara Memasak:
1. Tumbuk cili api dan kunyit bersama garam kasar hingga lumat.
2. Masukkan bahan tumbuk tadi bersama santan ke dalam periuk - didihkan.
3. Bila mendidih, masukkan ikan keli dan asam keping - kacau perlahan,nanti ikan hancur.
4. Masukkan daun kunyit yg dihiris halus.
5. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment