Bahan-bahan:
3 biji lada besar
6-8 biji lada kecik
Sedikit belacan - dibakar
Secubit garam
1 sudu besar gula - lela mmg guna gula lebih.
Jus limau kasturi / limau nipis
Cara-caranya:
1.Tumbuk lada besar dan lada kecik sehingga hampir lumat,
2.Masukkan belacan yg dibakar tadi dan sedikit garam,
3.Bila hampir lumat masukkan gula dan tumbuk hingga mesra.
4.Perah jus limau tadi (kalau guna limau kasturi, kulit boleh hiris halus2, sedap gak ..tp jgn byk sangat.
5. Ngam boleh makan dgn apa-apa lauk kegemaran.
Biasanya kalau takde sambal belacan memang kureng nak makan, tapi lela memang malas nak tumbuk sambal belacan ni, kalau kat kampung, lela gereni minta emak lela buatkan, sedapppp sangat...lagi sedap kalau makan dgn ikan singgang, pastu ada pucuk gajus, pucuk ubi (celur), jantung pisang (celur), sluurpppppppppppppp...memang tambah, tambah dan tambah..
No comments:
Post a Comment