selama ni kalau wat sambal memang fail, jangan kata nak bagi orang makan, lela sendiri pun tak lalu nak telan, hehehehe..ada gak camtu,kan? ish tak sesuai betul..so balik kampung bebaru ni lela tekun belajar masak sambal nasi lemak ikan tongkol a.ka aya..dan yg paling syok, ia menjadi...yahoooo!!!!!
Resipi untuk sambal ikan tongkol.Bahan-bahan:
@1 ekor ikan tongkol
@Asam keping
@ secubit garam
Bawang merah 18 ulas (kisar)
Bawang besar 3 ulas (kisar)
30-40 biji cili kering (rebus dan kisar)
1 mangkuk air asam jawa
Nisang / gula melaka
Garam dan perasa
3 ulas bawang besar - hiris halus
Cara-caranya:
1.Rebus bahan@ bersama dengan sedikit air, dan ketepikan.
2.Panaskan minyak, kemudian tumis bawang merah dan bawang besar sehingga wangi dan agak garing.
3.Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga garing.
4.Masukkan 1 mangkuk air asa jawa.
5.Bila mendidih masukkan sedikit garam, perasa dan nisang / gula melaka.
6.Kalau pekat tambah dengan sedikit air.
7.Apabila mendidih, masukkan hirisan bawang besar tadi dan masukkan ikan tongkol yg telah direbus.
2 comments:
alamak...lama dah x makan nasi lemak ni. terliuq tgk nasi lemak kak lela ni ^_^
Ikan tongkol ngan nasi lemak! Aduhai ni nak kene cuba nih! Dah la Aki suka giler ikan tongkol! Biasanya ikan tongkol ni Aki makan dengan nasi dagang je...
Post a Comment