Followers

11 September 2010

Taugeh Celur (ala-ala Chicken Rice Shop)

Celur Taugeh ni dah lama buat, ni baru rajin nak update kat sini.
Che'Iza TQ banyak2 share resipi celur taugeh ni, memang layan ar makan taugeh ni, krup krap krup krap..rasa cam makan kat chicken rice shop plak. Sesaper rasa nak try tu, baik try buat..gerenti tak menyesal, dahlah mudah, cepat plak tu..
Iza, lela copy paste resipi kat sini k :)

Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 150 gm taugeh
  • * 2 sb air panas
  • * 1/2 sk serbuk pati ayam
  • 1/2 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 1 1/2 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
  • sedikit lada sulah
  • secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)

Cara-cara

  1. Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
  2. Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
  3. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
  4. Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.


No comments: