Followers

11 September 2010

Taugeh Celur (ala-ala Chicken Rice Shop)

Celur Taugeh ni dah lama buat, ni baru rajin nak update kat sini.
Che'Iza TQ banyak2 share resipi celur taugeh ni, memang layan ar makan taugeh ni, krup krap krup krap..rasa cam makan kat chicken rice shop plak. Sesaper rasa nak try tu, baik try buat..gerenti tak menyesal, dahlah mudah, cepat plak tu..
Iza, lela copy paste resipi kat sini k :)

Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 150 gm taugeh
  • * 2 sb air panas
  • * 1/2 sk serbuk pati ayam
  • 1/2 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 1 1/2 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
  • sedikit lada sulah
  • secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)

Cara-cara

  1. Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
  2. Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
  3. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
  4. Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.


09 September 2010

Banana Split II

Lagi tayangan gambar Banana Split, resipi untuk aiskrim kali ni lain dari resipi aiskrim yg first lela buat dulu, lela rasa yg ni mudah sikit dari yg first dulu, sebab kenaputar aiskrim ni sekali jerk, dah siap terus masuk dalam freezer..Hani seronoklah dapat maakan aiskrim, kena plak warna pink lagilahhhhhh seronok dia. Lela amik resipi ni dari azrimredza, TQ prenz..memang sedap dan mudah, bahan-bahan yang digunakan pun simple jerk.
Minta izin copy paste resipi kat sini ya :)
:- Satu tin susu cair
:- 4 sudu besar gula (kalau nak kurang manis skit letak 3 1/2 pun cukup)
:- 2 sudu besar overlett (ratakan atas sudu tu, jgn amik menggunung plak)
:- sebiji putih telur
:- essence vanilla (lela guna essence durian)

sebagai tambahan letak la ape² yang korang nak letak utk menyedapkan lagi aiskrim korang, aku letak oreo yang telah dihancurkan. (dalam contoh ni aku gune pewarna pink)
:-Proses die senang sgt², campurkan je semua barang2 td dlm bekas bancuhan (kecuali oreo)
:-pastu pkul dengan mesin kek (or kalau larat manual la) selama 20 minit hingga die kembang n naik. Mesin kek gune kelajuan optimum.
:-Bila dah cukup 20 minit. nilah hasilnya.. dia jadi mcm krim.. kalau terbalik kan bekas tu pun die xkan jatuh..
:-pastu leh la letak serbuk oreo tadi dan kacau die bagi die tersebar keseluruhkan krim.

08 September 2010

Selera Kampung

Kerabu Jantung Pisang
Sekarang ni lela memang suka makan jantung pisang, boleh dikatakan fridge kat umah memang selalu ada stok jantung pisang ni, kalau tak buat kerabu, mama akan celur jantung ni untuk menantu kesayangan, TQ mama :)
Kenapa duk makan jantung pisang manjang? Orang kata kalau makan jantung pisang, susu badan banyak, jantung pisang ni cam milk booster jugaklah, tak tahu sejauh mana kebenarannya. Tapi boleh jadi betul, sebab sejak akhir-akhir ni susu badan Lela memang banyak, sekali pam boleh cecah 10oz, paling banyak pernah Lela pam cecah 130z, bestnyerrrrr..bahagia sangat hidup, syukur Ya Allah, rezeki Ilyas Eusoff.

Terung Goreng
Yum yum..terung goreng ni lela baru pandai makan, sebelum ni memang tak pernah try pun, lela start makan bila mama suruh lela try makan, mama kata terung goreng ni seolah-olah pengganti daging, yerlah..masa makan tak rasa pun cam terung, ish sedaplah..tak tahu nak bagitahu camner rasanya..tapi pada tekak lela, memang umphhhhh....Akhir-akhir ni terung goreng ni dah jadi menu wajib dalam hidangan kami sekeluarga.Peace!!!!

Peria Goreng
Ni plak rupa peria goreng, cara nak masak senang jerk, gaul dengan garam & kunyit, kalau rajin celup tepung sikit sebelum goreng. Memang superb ler..hilang rasa pahit peria bila goreng camni. Cedap cedap...

Sumber DHA yang tinggi
Hehehe...serius sehingga menjilat jari, kepada sesiapa yg tak makan budu rugi oooo..tinggi sangat kandungan DHA dalam budu ni, sesiapa rasa daya ingatannya lemah, eloklah makan budu banyak-banyak, hahahahahaha..mudah-mudahan pick up sikit biler berfikir, hiks hiks..

Homemade Sardin


Salam, bebaru ni try buat sardin, mak ai teruja plak..resipi ni diceduk dari blog Mat Gebu, kekanda angkat yang tersohor di alam maya ni :)
Kepada kawan2 yg nak try buat ikan sardin cam dalam tin tu, kat umah WAJIB ada pressure cooker..buat sardin ni amik masa dalam 1 jam gak, tulang belulang ikan sardin ni lembut sebijik cam ikan sardin yg kita beli dalam tin tu. Alhamdulillah king suka..so bolehlah lepas ni buat stok sardin dalam fridge. Dengar-dengar sardin yg buat sendiri ni tahan 1 bulan kalau letak dlm fridge, kalau nak tahan lama bleh gak letak dalam freezer, cuma kalau rasa nak masak kenalah kuarkan awal sikit.

Ni dia rupa ikan sardin (org Terengganu panggil ikan selayang) yg telah dicuci. Lela buang kepala & ekor, alaaaa nanti nampaklah cam ikan sardin dalam tin tu :P

Mat, resipi Lela copy paste kat sini k..TQ

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
  2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
  3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
  4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
  5. Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardin