Followers

22 June 2010

Sup Ayam Lengkuas

Resipi ni dapat kat kotak Kiub Pati Ayam Knorr, ngeh ngeh ngeh..
Selain dari sedap, lela suka sangat resipi ni coz mudah sesangat, hahahaha..takde tumis menumis langsung, semuanya main didihkan ajerk...bila duk berpantang sorang-sorang ni kira oklah resipi cam mudah camni, mana dengan 2 org permata hati lagi, tak sempat nak duk dapur lama-lama. Ok utk resipinya.

Bahan-bahan:

1.5 liter air
1 kiub pati ayam Knorr
4cm lengkuas-hiris nipis
300gm isi ayam
5-6 biji cili burung-dititik ( Lela tak guna cili)
1/4 cawan santan (Lela tk letak santan)
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis (Lela tak guna)
Daun ketumbar utk hiasan

**Sayur tambahan:
-Kobis
-Carrot
-Kacang buncis
-Sawi
-Jagung-potong 3

Cara Memasaknya:

1.Masukkan air dan kiub pati ayam Knorr di dalam periuk. Letak atas api sehingga mendidih.

2.Tambah cili burung, santan, gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Masukkan sayur-sayuran tambahan. Angkat dan hidangkan ketika panas.

18 June 2010

Ikan Selar Kukus

Asyik-asyik ikan selar, boringnyer..esok Sabtu, nak minta my king belikan ikan yg yang segar bugar kat pasar, tapi kalau Lela boleh ikut ke pasar lagi best..(jgn nak beranganlah..mmg tak boleh ikut pun, baru 28 hari ok,huhuhu).

Hari ni Lela masak Ikan Selar Steam jerk, menu yg mudah dan senang nak disediakan..tulah duduk kat kampung elok-elok sibuk nak balik KL, rasakan ko Lela, hehehe..(balik KL coz ada hal penting yg nak kena Lela bereskan, kesian kat hubby nak kena buat macam-macam..tu yg balik KL tolong dia yg mana termampu).

Rasa tercabar gak bila berpantang sendiri ni. Nak kena uruskan 2 orang permata hati, makan dorang, makan Lela lagi, basuh baju lagi, huh..memang tercabar, nasiblah cik abang banyak membantu dan nasiblah Hani dah besar,kalau tak mau tumbang gak Lela.. Hani punya kes,asyik nak keluar umah manjang, sampai Lela siap kunci pintu lagi coz Hani dah pandai buka pintu nak pergi main dengan anak jiran-jiran lela kat sini. Actually bukan tak bagi dia bermain, cuma zaman sekarang ni Lela MEMANG tak yakin dia main kat luar tanpa pengawasan orang dewasa..takkan Lela nak kena keluar tunggu dia kat luar umah, mana dengan baby Ilyas lagi..ish tak boleh jadi ni..Tupun kemain pujuk Lela nak pergi umah atok.."Mummy tolonglah bukak pintu, hani nak pergi umah atok jerk", ewah ewah..janji manismu..so nak tak nak lela tunggu dia kat luar umah sampai dia masuk umah atok dia..siap pesan jgn keluar dr umah atok selagi daddy tak pergi amik, dia pandai angguk jerk..

Ok..ni resipi untuk Ikan Selar kukus.

Bahan-bahan:

Ikan selar 2 ekor
*Bawang merah 2 labu
*Bawang putih 2 ulas
*Halia muda 2 inci
*Daun sup
*Carrot-sagat panjang-panjang
*Lada Hitam-ditumbuk
*Garam
HP sauce 2 sudu besar
Kicap soya cair 4 sudu besar


Cara memasak:

1.Susun ikan atas pinggan yang boleh dikukus.
2.Curahkan Kicap soya cair & HP sauce ke atas ikan.
3.Taburkan semua bahan-bahan bertanda * ke atas ikan.
4.Kukus dalam 5-8 minit.





17 June 2010

Daging Blackpepper

Ziarah punya ziarah singgah umah kak Nor jap..intai lauk pauk yg menarik kat sana, lastttt tertarik pada Daging Blackpepper yg kak Nor buat, mak aiiii meleleh ayaQ Liur ni..
Akak, copy paste resipi kat sini erk :)

Daging Black Pepper
  • 500gm daging batang pinang
  • 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
  • 1 biji lada benggala hijau
  • 1 biji lada merah
  • 3 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • 1 cawan air
  • 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
  • 1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
  • minyak utk menggoreng

  1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
  2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
  3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
  5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging tu empuk. Pastu skip aje la step no 3.

03 June 2010

Kelahiran Ilyas Eusoff

video

Just nak kongsi video ni masa melahirkan Ilyas Eusoff.

02 June 2010

Ilyas Eusoff


21 Mei 2010,hari Jumaat pukul 06:58pm lahirlah putera kami seberat 2.82 kg.
Due date Ilyas sepatutnya 4 Jun 2010. Nak dijadikan cerita, Lela ke Ampang Puteri untuk check up seminggu sekali sebelum tiba waktu bersalin. Sebelum ni kalau pergi check, BP memang ok. Tup tup kali ni BP naik (140/90). Doktor tahu yang Lela seboleh-bolehnya tak nak induce lagi.

Tapi memang tak boleh nak buat apa, doktor kata ubat bagi orang yg darah tinggi ketika hamil ialah bersalin. Aduhaiiiiiii...sekali lagilah nampaknya. Dulu pun induce, kali ni pun terpaksalah induce jugak. Dengan muka selamba doktor Fauziah kata, "awak bersalin hari Jumaat ni ok"(Lela check up hari Rabu).

Eeeeeeeee tolonglah, serius tak suka paksa-paksa ni, hari Rabu tu Lela dah kena tahan kat wad coz nak monitor Lela punya BP. Masa tu tak sempat balik rumah pun, dari office terus ke hospital dan terus kena tahan. Rindu kat Hani Tuhan je yang tahu. Malam tu hubby bermalam kat hospital, malam kedua hubby balik pi amik Hani, so bermalamlah kami 3 beranak kat hospital. Dalam pukul 5 pagi nurse datang nak masukkan ubat untuk bersalin, yang kelakarnya Hani pun bangun sekali, tengok jerk apa yg nurse buat kat Lela, nurse tu siap tanya, "Boleh ke kalau dia tengok?", eh eh ada plak tanya soalan camtu..Lela cakap "uikssss tak bolehhhhhhhhhh", hubby lela dukung Hani alih ke tempat lain. Mak ai sakitnya kena masuk ubat, masa tu laluan baru buka 2 cm.

Lepas subuh, hubby terus hantar Hani kat umah Atok & Nenek, coz pagi tu Lela dah kena masuk labour room.

10:30am-->Masuk ke labour room,jalan dah buka 3 cm. Serius ngeri sesangat coz dah tahu per dorang nak buat. Nurse datang bawak peralatan & bersiap untuk pecahkan air ketuban. Masa ni sakit dalam 5 minit sekali. Masa nak check laluan & pecah air ketuban, Lela cepat-cepat cakap kat nurse, "boleh tak saya nak Entonox?"..hehehe, lawak pun ada pada masa ni, sempat lagi tu. Nurse tu per lagi, boleh ajerk, terus capai Entonox bagi kat Lela, sebelum dorang nak mulakan check jalan tu Lela laju jerk sedut Entonox tu dalam-dalam, langsung mamai n terus zzzzzzzz ala-ala org lalok. Kebas semua 1 badan.

04:30pm-->Doktor Fauziah masuk labour room utk tinjau keadaan Lela masa tu, jalan takmo bukak jugak, masa tu baru 4 cm, doktor kata, "dia ni sama je masa bersalin yg anak pertama dulu, jalan susah nak bukak". Dalam hati Lela, nak bukak camner, benda belum sampai waktu bersalin lagi, nama pun kena bersalin paksa..memanglah susah, kalau dah sampai time dia takdelah susah camni.

06:00pm-->8cm, doktor kata dlm 06:30pm mungkin bersalin, ahhhhhh..malas nak fikir, masa ni Lela duk fikir bilalah nak kuar baby ni.

06:45pm-->Nurse dah kata "Ok Puan, jalan dah 10cm ni. Doktor Fauziah masuk then bermulalah proses meneran baby, Alhamdulillah...dalam 5 kali teran baby Ilyas pun berjaya keluar dengan jayanya, tapi takmo nangis. Penat agaknya coz lama sangat lela duk menahan sakit.

Kalau cakap bab induce ni Lela memang fobia, tak tahulah rakan-rakan kat luar sana camner mengharungi pengalaman bersalin secara induce ni. Harap-harap anak ke-3 dan seterusnya biarlah Lela dapat bersalin cara normal, tanpa kena paksa lagi, huhuhuhu..tak sanggup dah nak menahan sakit sebegitu rupa, memanglah sakit bersalin ni sakit, tapi induce ni dia punya sakit berganda dari sakit bersalin biasa.

Apa yang penting, BP biar normal, tapi nak buat camner? Makan dah jaga, tapi nak kena jugak. Doktor kata Lela stress. Hmmmmm mungkin gak kot.

Tapi apa-apa pun syukur alhamdulillah, semuanya selamat.

Ni dia tayangan perdana, anak ke-2 Lela, Ilyas Eusoff...

Masa ni baru sejam lepas bersalin, nurse mandikan dia, dan tunggu masa nak hantar ke bilik Lela. Lela masih kat labour room,rehat & zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....


Amboi lenanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....senang hati nampak, malam pertama selepas dilahirkan, Ilyas tidur nyenyak, mummy terpaksa kejutkan Ilyas untuk menyusu.