Followers

10 September 2009

Pari Bakar Simple

Semalam sampai kat rumah agak lewat, dan nak tak nak kena habiskan jugak stok lauk basah dalam fridge tu, so..masaklah apa-apa yang mudah dan cepat, Lela sempat wat Lemak Cili Api Ikan Keli Salai, Pari Bakar dan Sambal Tempoyak Kicap.
Resipi untuk Pari Bakar ni agak simple.

Bahan-bahan Perap:

Pari, bersih dan toskan
Serbuk Kunyit
Garam
2 sudu besar Asam Jawa
-diperap dalam 15 minit-

Bahan Tambahan:

Sedikit kicap
Jus limau kasturi / limau nipis (lela guna limau nipis)
Baby Tomato-dibelah dua

Cara-caranya:

1. Bakar ikan pari sehingga masak - boleh guna oven, kuali leper(non-stick) atauCheffal-cosway.
2. Bakar setiap side dalam 5-8 minit.
3. Alihkan ikan pada pinggan, tuangkan sedikit kicap, perah asam limau dan tabur baby tomato.
4. Sedia untuk dihidang.

Sambal Tempoyak Kicap


Bahan-bahan:
2 sudu besar tempoyak
5-8 biji cili api,dihiris
2 ulas bawang merah,dihiris
Kicap
Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan diatas sehingga sebati-mesra.
2. Siap.

09 September 2009

Lamb Chops & Blackpepper Mushroom Sauce

Tekak teringin sangat nak makan Lamb Chops, bulan puasa camni kalau nak pi berbuka kat luar (last minute) baik lupa jerk niat tu, gerenti padat dengan warga KL yang berbuka puasa kat luar. So semalam sementara tengah perap daging kambing ni, kami berbuka ala kadar je, makan pizza(jiran bagi), roti (ala2 mini burger) dan laksa penang, pssttt..tu pun kira kenyang teramat dah. Lepas 2 jam perap kambing, maka dengan rasminya Lela dan hubby makan Lamb Chops, ceewaaaahhhhhhhhhhhhhh!!!! western food tu, oklah sekali sekala tekak ni gatal nak merasa.


So, resipi lela amik dari Blog Kak Diana, TQ kak D, memang sedapppppp teramat, lain kali tak payah makan kat luar, buat kat umah lagi puas hati, murah dah terlebih kenyang. Kak D Lela minta izin copy paste resipi Lamb Chops & Blackpepper Mushroom Sauce kat sini ye kak.


Kepada sesiapa nak try, Lela dengan bersungguh-sungguh berkata "Try aaaa, tak rugiiiiii.


LAMB CHOPS


Bahan-bahan:

1 kg lamb chop, dibersihkan dan ditoskan

4 sudu makan sos blackpepper (Lela guna jenama Life dan Puteri)

sedikit minyak untuk menumis

sedikit mentega untuk menumis


Bahan-bahan untuk dikisar dan diperap:

6 ulas bawang putih1 inci halia

3 sudu makan sos tiram

2 sudu makan kicap

2 sudu makan madu


Cara-caranya:

1. Bahan yang telah dikisar dicampurkan dengan sos blackpepper. (D lakukan begini supaya biji-biji blackpepper tu tidak lumat diblender).

2. Kemudian gaulkan bahan perapan tadi bersama lamb chop. Bila telah digaul rata, perapkan lamb chop sekurang-kurangnya 2 jam, lagi lama lagi baik serap rempahnya.

3. Bila lamb chop telah cukup masa diperap. Panaskan kuali non-stick dan letakkan sedikit minyak dan juga mentega dan kemudian goreng lamb chop yang telah disediakan sehingga masak selama dalam 12 – 15 minit gitu. Angkat dan ketepikan.

(Lela tak goreng, tapi Lela grill dengan Snack Maker-include dgn plate utk mengrill)



BLACKPEPPER MUSHROOM SAUCE


Bahan-bahan: (untuk 2 hidagan)

1 biji bawang besar, didadu kecil

1 ulas bawang putih, dicincang

3 sudu makan sos blackpepper (Lela guna jenama Life & Puteri)

1 paket Campbell’s Mushroom Chicken with Croutons Instant Soup

250 ml air panas

sedikit mentega untuk menumis


Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit mentega didalam kuali. Tumis bawang putih dan juga bawang besar sehingga bangkit baunya.

2. Masukkan sos blackpepper dan gaul rata.

3. Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan air panas bersama Campbell’s Mushroom Chicken with Croutons Instant Soup. Kacau sehingga ia sebati.

4. Kemudian tuangkan sup ini kedalam kuali dan kacau rata biarkan ia mendidih. Padamkan api, siap dah sos untuk lamb chop.






08 September 2009

Nasi Tomato

First time buat nasi tomato, huhuhu, tak berapa menjadi, tapi bolehlah untuk buat hidangan berbuka puasa. Lela rasa lela tersalah letak cream of tomato soup tu lebih. Ni kena berguru lagi ni dengan kekawan yang ada blog masakan.

Bahan-bahan ( Nasi Tomato) :-

3 cawan beras
3 cawan air
200ml santan
1 tin 'cream of tomato soup'
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak sapi / Marjerin untuk menumis

Bahan untuk menumis:

1 biji bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1 inch halia-dihiris / diketuk
Rempah 4 sekawan

Bahan Tambahan:

Daun pandan
Gajus
Kismis
Bawang goreng


Cara-caranya:

1. Basuh beras dan letak semua bahan di atas kecuali minyak sapi / marjerin.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak sapi / marjerin di dalam kuali lain.

3. Tumis rempah 4 sekawan, bawang merah, bawang putih dan halia.

4. Bila dah wangi tuang semua bahan tumis tadi ke dalam rice cooker.

5. Masukkan secubit garam, gula dan daun pandan.

6. "On"kan rice cooker dan tunggu sehingga nasi masak. (Nasi perlu selalu dikais)

7. Bila dah masak, masukkan gajus dan kismis (lela tak letak kismis, out of stock).

8. Boleh dihidang bersama bawang goreng.


Sumber dari : Lilian





Ayam Masak Madu


Bahan-bahan perap:-

3-4 ketul ayam
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
2 sudu besar serbuk kari
Secubit garam
----Semua bahan atas diperap seketika----

Bahan-bahan A:

2 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu kecil serbuk kari
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato - Del Montel @@ Bestttttttt bangat
2 sudu besar sos tiram
----Semua bahan atas disatukan - tambah sedikit air----

Bahan-bahan hiris:

1 biji bawang merah - dihiris bulat
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1-2 biji cili merah/hijau - dihiris

Bahan-bahan Tambahan:

3 sudu besar madu-nak manis letak lebih
Secubit garam dan ajinomoto
Air

Cara-caranya:

1. Goreng ayam yang telah diperap dan ketepikan.

2. Tumis bahan hiris sehingga naik bau.

3. Masukkan bahan A dan tumis sehingga pecah minyak / mesra.

4. Masukkan air dan 3 sudu besar madu.

5. Masukkan garam dan ajinomoto.

6. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng.

7. Sedia untuk dihidang.

p/s :

Resipi ni Lela ceduk dari internet, tapi lupa source dari mana, kepada Tuan Resipi ni, Lela minta izin letak resipi kat sini. Apa yang boleh Lela bagitahu, memang sedap sesangat, tak rugi mencuba. Terima Kasih.

07 September 2009

Kerabu Daging

Bahan-bahan:

1kg Daging (direbus dan disiat-siat)
2 biji cili merah-dihiris
2 biji cili hijau-dihiris
4 biji cili api-dihiris
2 batang serai-dihiris
1 batang bunga kantan-dihiris
2 helai daun limau purut-disiat-siat
2 sudu besar sos Pranom
Secubit garam


Cara-cara:

1. Rebus daging sehingga empuk-sejukkan dan disiat-siat .
2. Campurkan semua bahan hiris bersama daging yang telah disiat tadi sehingga mesra.
3. Boleh dihidang bersama lauk utama yang lain.

01 September 2009

Murtabak Segera

Dah berapa hari kitorang berbuka tak makan nasi, semalam cik abang mintak lela buatkan murtabak, alamak.....bunyi cam susah jerk nak buat, nasiblah ada My Resipi yang membantu, tengah duk surf apa-apa yang berkaitan dengan murtabak, last sekali jumpa resipi Murtabak Segera dari Minami133, TQ soooo much Minami, memang amat membantu, sesuai dengan nama Murtabak Segera. Lela minta izin copy paste resipi kat sini yerk.
Bahan-bahan:
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur
Cara-caranya:
1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.