Followers

29 May 2009

Air Terjun Pertak, Kuala Kubu

Suka suka suka...nanti lepas exam ni Lela & family nak serbu lagi kat air terjun Pertak ni, sejuk kemain, menggigil......
Nilah dia pak andak Hani, kamcing habis..kamcing memang kamcing, tapi Hani takut sikit kat pak andak, kalau dengan orang lain, sikit pun tak takut, siap melawan lagi, kalau dengan pak andak, baru pak andak berdehem terus lintang pukang hani peluk nenek ara..hehehehe..haaa baru dia tahu, elok gak..at least adalah jugak orang yang hani nak dengar kata.

Tiup jangan tak tiup

Happy Belated Birthday utk Nenek,Andak, Lela, Hani dan Dima

Cepat, nak makan plak ni, laparrrrrr!!!!!

Peace!!!!!






28 May 2009

Lagu 3 kupang

Gara-gara suka layan youtube (lagu kanak-kanak), kali ni hani duk nyanyi lagu 3 kupang, pagi petang asyik lagu 3 kupang je. Sampai lela tak berpeluang nak surf internet. Bukak je laptop, si kecik datang terus cakap "mummy, nak tengok lagu 3 kupang ngan upin dan ipin". Alahaiiiiiii, tengoklah nak, terkulat lagi mummy kali ni.

Sejak sebulan dua ni lela dilanda masalah, masalahnya waktu tidur hani tak sama dengan waktu tidur normal or waktu tidur kami sekeluarga, huhuhuhuhu...hampir tiap-tiap malam hani tidur pukul 2.00-2.30 pagi, bila kami dah nyenyak diulik mimpi, hani dah start memulakan kerja part time yang dia gemari, sebelum ni hani bukak beg sekolah lela dan keluarkan semua barang-barang termasuk duit lela, terperanjat lela coz semua duit tu hani dah campak sana sikit, sini sikit, lela dah naik kembang kepala nak marah, sabarrrrrrr.......hubby lela selalu ingatkan lela supaya beringat kalau nak marah, yelah, namapun budak-budak.

Selepas pada kes tu, hani bukak air mineral yang sediakala lela standby kat side table, habissssss 1 botol dia tuang atas katil dan sekali dengan dia basah kuyup, sekali lagi lela grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....dan sekali lagi cik hubby cuba menenangkan lela dah naik hantu, hahahahaha..garang betul makcik lela ni..

Semalam?????? Hmmmmmm seperti biasa, ada je benda yang dia nak main, semalam dekat pukul 1.00 pagi, lela terjaga coz hani datang kat lela untuk nyusu, masa lela pegang dia, lela perasan tangan hani melekit, lela dah tahu, ni mesti hani ke bilik belakang untuk touch-up muka or apa-apa yang patut, apa lagi lela terus bangun dan dengan sedihnya, habis licin satu krim vitamin E lela hani kerjakan, waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...dahlah baru beli, diulangi sekali lagi, LICINNNNNNNNNNN...Grrrrrrrrrrrrrrr.....mana perginya isi krim tu? bila hubby lela dukung hani nak cuci tangan dia, lela tengok rambut hani kilat semacam, sahhhhhh...krim tu dia sapu kat rambut buat shampoo..aduhhhhhh..luluhnya hati mummy...ish ish..so, dengan tak langsung kami pun cucilah rambut dia tengah malam buta, ala-ala cam kat salon rambut tu..sabar jelah anak mummy sorang ni, kawan-kawan semua..macamana nak bagi Maryam Hani ni tidur awal? huhuhuhu..lela & hubby jenis yang senang tidur, letak kepala je, 5 minit dah boleh zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....

video

03 May 2009

Pasta Fetuccine

First try buat pasta, rasa cam kurang menjadi, huhuhuhu..tapi bolehlah untuk makan sendiri,hehehehe..
Bahan-bahan:
100gm pasta fettuccine
60gm minyak zaitun
20gm oregano
50gm keju parmesan
50gm kerang (lela ganti dgn daging burger)
20gm bawang merah
5gm bawang putih
200ml krim putar
Garam
CARA MEMASAK (fettucine):
1. Didihkan air,masukkan minyak zaitun diikuti pasta. Biarkan 10 minit.
2. Tos pasta, letakkan di atas pinggan.
CARA MEMASAK (pes/sos):
1. Masukkan minyak zaitun dalam kuali.
2. Tumis b.merah, b.putih dan oregano. Kacau hingga naik bau.
3. Masukkan kerang / daging burger / daging cincang.
4. Masukkan krim putar. Kacau rata.
5. Selepas tu, masukkan garam secukup rasa, kacau hingga mendidih.
6. Fettucine dimasukkan dalam pinggan dan tuang pes ke atasnya.
7.Akhir sekali taburkan keju parmesan di atasnya.

01 May 2009

Gathering bersama Tuan Tanah My Resipi, "Kak Yani"

Semalam kitorang ada gathering dengan kak Yani tuan empunya "My Resipi",akhirnya dapat jugak aku jumpa dengan kak Yani..kak yani nikan bila bercakap lembut jerk, sejuk hati dengar suara dia. Ni kak ham dan kak niza..hani tanpa segan silu panggil nenek kat 2 orang kakak aku ni, aduiii tak sesuai betul..
Order jangan tak order kak intan, kak niza duk bagi cadangan nak bedal apa untuk dinner malam tadi.

Dari kiri kak niza, kak ham, kak yani, kak intan dan aku, barisan depan tu aina n hani..ngeh ngeh ngeh..


Gendang gendut tali kecapi kenyang perut senang hati, lepas je kitorang makan-makan mulalah sesi bergambar..masa ni kitorang dah nak balik, huhuhuhu..bilalah lagi boleh jumpa dengan kak yani lagi, kak intan. kak ham dan kak niza kita jumpa lagi dlm masa terdekat ni, Insyaallah.