Followers

15 December 2008

Masamnyaaaaaa!!!!!!






Officemate baru balik dari bercuti kat Strawberry Park..lagi dan lagi..bilalah agaknya turn lela plak yg bercuti..tak sabar nak rehat puas-puas..penat dah badan ni (ni kalau cipul baca gerenti marah kat aku)..hehehehehe..

Agak-agaknya apa lagi yg boleh kita pelbagaikan strawberry ni?kalau buat Strawberry bavarois cam kak yani buat tu mesti sedap, yum yum..

RENDANG AYAM KUNING

Rendang ayam kuning, ni resipi abang office lela, selalu kalau ada makan-makan gerenti abang Rosli bawakkan ayam kuning ni, rasa ayam ni??? Ya Rabbi sedap bangattttt sih...so semalam lela teringin nak makan rendang ayam kuning. Lepas balik dari Giant lela terus ke dapur untuk masak rendang ayam ni..TQ abg rosli coz sudi share resipi yg best ni kat lela..dah le sedap, senang plak tu.
Ni resipi untuk rendang ayam kuning
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (bersih dan toskan)
@Serai 10 batang (5 batang - diblend) dan (5 batang lagi diparut dan hancurkan)
@2 inch kunyit
@Segenggam cili api - ikut citarasa masing-masing
Santan
Asam keping
Gula merah
Garam
Cara-caranya:
1.Bahan-bahan bertanda @ dikisar halus
2.Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam kuali dan masak sehingaa kering
3.Sedia untun dihidang.

09 December 2008

ASSAM LAKSA

Selamat Hari Raya Aidiladha..
Sedihhhhhh...coz tak dapay balik raya..huhuhuhuhuhu, maklum sajalah, bulan 12 hujan memang lebat kat belah pantai timur tu..so, berayalah lela 3 beranak kat KL ni.. Nak masak apa erk..??? fikir punya fikir last sekali lela masak assam laksa..nampak gayanya tak menjadi assam laksa lela ni, sepatutnya kuah assam laksa lagi gelap warnanya..tapi yg lela ni tak berapa menarik plak warna kuahnya..apa-apa pun nilah juadah aidiladha dari lela.
Resepi lela letak kemudian ya.

05 December 2008

Salad oh salad...Thousand island


Salad ke? ish cam omputih plak, tapi sesungguhnya sedap gak..
2 hari berturut-turut makan cenggini, hahahahahaa..penangan class koko ujung minggu kat bangi..PBSM..konon dah ada kesedaran ler ni, elehhhhh...
Bahan-bahan:
Mayonnaise
Sos cili
Sos tomato
Timun jepun - cincang halus
Bawang merah - cincang halus
Black olive - cincang halus ( lela tak letak pun, takde stok kat dapur lelayong, hehehe)
Jus lemon
Garam
Serbuk lada hitam
Cara-caranya:
Semua bahan di atas dicampur hingga mesra..

04 December 2008

Ayam Bakar Sos Lee Kum Kee


Bahan-bahan:

6 ketul ayam saiz besar - direbus terlebih dahulu
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
Sedkit sos tiram
Sos perap Lee Kum Kee
Cara-caranya:
1.Ayam yang telah direbus, dimasukkan ke dalam loyang pembakar
2.Perap ayam tadi dengan semua bahan di atas selama 1/2 jam
3.Bakar ayam tadi selama 15 minit dlm suhu 200 C. Tak perlu lama sangat coz ayam tadi telah direbus terlebih dahulu.
4.Hias dengan carrot yg telah disagat.
Lela rasa ayam ni kalau masak utk nasi ayam pun ok, coz rasa dia mmg sesuai bangat utk nasi ayam, bagus utk kesihatan coz tak digoreng.

03 December 2008

Mee goreng basah


Bahan-bahan :

1 bungkus mee kuning-basuh dan tos

2 senduk kecil bawang merah dan bawang putih yg telah dikisar

1 senduk kecil lada kisar

1 genggam udang - buang kulit

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos cili

1 sudu kecil sos tomato

Brokoli, carrot dan daun sup

Sedikit air



Cara-caranya:

1.Panaskan minyak, kemudian tumis bawang kisar bersama cili kisar hingga garing

2.Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato - kacau hingga mesra

3.Masukkan sedikit air - tunggu mendidih, kemudian masukkan udang

4.Masukkan mee kuning dan goreng hingga semua bahan sebati dan mesra

5.Masukkan sayur yg disediakan.



Lela tak letak garam dan apa2 perasa, coz sos tiram dah cukup masin.

02 December 2008

Kreatif ke..???? tapi TQ banyak-banyak


Award ni pemberian HANA from Japannnn..
kekgi balik sini tolong wak balik Doraemon ke lela deh..
hehehehhhe..Hana..sekali lagi TQVM.

Sambal Belacan



Bahan-bahan:

3 biji lada besar

6-8 biji lada kecik

Sedikit belacan - dibakar

Secubit garam

1 sudu besar gula - lela mmg guna gula lebih.

Jus limau kasturi / limau nipis

Cara-caranya:

1.Tumbuk lada besar dan lada kecik sehingga hampir lumat,

2.Masukkan belacan yg dibakar tadi dan sedikit garam,

3.Bila hampir lumat masukkan gula dan tumbuk hingga mesra.

4.Perah jus limau tadi (kalau guna limau kasturi, kulit boleh hiris halus2, sedap gak ..tp jgn byk sangat.

5. Ngam boleh makan dgn apa-apa lauk kegemaran.

Biasanya kalau takde sambal belacan memang kureng nak makan, tapi lela memang malas nak tumbuk sambal belacan ni, kalau kat kampung, lela gereni minta emak lela buatkan, sedapppp sangat...lagi sedap kalau makan dgn ikan singgang, pastu ada pucuk gajus, pucuk ubi (celur), jantung pisang (celur), sluurpppppppppppppp...memang tambah, tambah dan tambah..

01 December 2008

Sup untuk MARYAM HANI


Bahan-bahan: (3 orang makan)
Ayam dipotong kecil-kecil
4 ulas bawang merah - hiris halus
2 ulas bawabg putih - ketuk
1 inci halis - ketuk / hiris
1 kiub sup KNOOR
Rempah 5 sekawan
Lobak merah
Brokoli
Cara-caranya:
1.Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 3 sekawan sehingga wangi,
2.Apabila agak garing, masukkan 1 mangkuk besar air dan letak kiub yg disediakan,
3.Bila mendidih, masukkan ayam dan masak sehingga empuk,
4.Last sekali masukkan brokoli dan carrot - jgn terlalu lama
5.Siap untuk dihidang.

IKAN STIM ASAM BOI

Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap (saiz utk 3 orang makan)
4 ulas bawang merah - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
2 inci halia - hiris halus
1 inci lengkuas - hiris halus
Lobak merah - sagat halus
Cili besar - hiris halus (kalau suka pedas guna lada kecik)-nanti maryam tak bleh makan
Asam boi (lela guna yg sebijik-sebijik & yg warna hitam tu, then hiris halus)
2 sudu besar sos tiram
Sedikit garam
sedikit air

Cara Memasak:
1.Semua bahan di atas diletak dalam satu bekas dan kukus dalam 5-10 minit.
2.Sedia utk dihidang.