Followers

30 April 2008

AYAM MASAK MERAH



DAGING MASAK SOS TIRAM


Nih lauk pauk yg lela dah buat ujung minggu bebaru nih, cuma lambat sikit update kat sini..resipi lela bagi kemudian k...tunggu free sikit lela attach kat sini k.

25 April 2008

SAMBAL IKAN BAKAR

Lela dapat resipi ikan bakar ni dari seorang kawan bapa saudara my hubby, my dear "POK LONG ALIAS"...last time pok long datang and mintak kertas pastu bagi recipe ni kat Lela. Lama jugak recipe ni terperuk kat dlm buku recipe Lela ni, pastu 2 hari lepas baru teringat tang recipe pok long kasi, yang paling best, memang menjadi...Sesiapa yg teringin nak makan, bolehlah buat sendiri lepas ni...Selamat mencuba.

Bahan-bahan utk sambal ikan bakar :
1. Daun kunyit
2. Serai
3. Kunyit
4. Halia
5. Lengkuas
6. Bawang merah
7. Bawang putih
8. Udang kering @ geragau
9. Lada kering
10. Asam Jawa
11. Garam, gula dan msg
Cara-cara:
1. Kisar bahan 1-8
2. Cili kering (dikisar asing)
3. Tumiskan bahan kisar dan cili kering kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan bhn no.11
4. Masukkan air asam jawa.
5. Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga masak.
Cara nak bakar ikan bakar :
Gunakan daun pisang dan daun mengkudu.
1. Sediakan kuali leper, letak daun pisang di dalam kuali leper tadi.
2. Siram sambal ikan tadi di atas ikan yg hendak dibakar (simpan baki sambal ikan utk ikan yg telah siap dibakar), dan balut dengan daun mengkudu.
3. Kemudian letak di dalam kuali leper tadi dan tutup kuali dgn penutup kuali.
4. Bakar dgn api perlahan sehingga masak.
5. Alihkan ikan bakar tadi ke atas pinggan hidangan, kemudian tuang baki sambal tadi ke atas ikan yg telah dibakar.

SINGGANG DAGING

Bahan-bahan :

1. Daging - dipotong nipis
2. Bawang merah 4 ulas - hiris
3. Bawang putih 3 ulas - hiris
4. Kunyit 1 1/2 inci - hiris
5. Lengkuas 1 inci - hiris
6. Serbuk ketumbar 1 sudu kecil (jgn byk sangat)
7. Serbuk lada hitam - mengikut citarasa masing-masing
8. Asam keping
9. Garam
10. Cili api

Cara-cara :

1. Didihkan bahan 2-7 hingga mendidih.
2. Masukkan daging, kemudian isikan perasa dan asam keping.
3. Tunggu sehingga daging empuk, dan campak beberapa cili api ke dalam kuah singgang daging tadi.

Sluurrpppppppppppppppppppppp


MASAK LEMAK TEMPOYAK

Nak habiskan santan, fikir punya fikir..Wat lemak cili api and tambah tempoyak..Wallaaaa...

Bahan-bahan :

Ayam (basuh dan toskan)
@ Cili Api
@ Kunyit
Tempoyak
Santan
Serai
Daun kunyit

Cara-cara :

1. Bahan @ (cili api dan kunyit) ditumbuk sehingga lumat.
2. Satukan bahan tumbuk bersama santan, tempoyak dan serai bersama ayam.
3. Panaskan seketika kemudian masukkan sedikit air.
4. Apabila mendidih masukkan daun kunyit dan siap utk dihidang.
Garam

Tag dari kak Eda (EDAZMAN)


TERIMA KASIH banyak-banyak untuk kak Eda EDAZMAN coz sudi bg bunga kantan yg cantik, cam tahu-tahu jerk lela memang suka kat bunga kantan ni, tima kacih sekali lagi utk kak Eda.

22 April 2008

KEK LAPIS SEROJA-Joayee

Waaaaaaaaaa..KEK LAPIS lela tebal, hik hik hik...Betullah kata orang, nak buat kek lapis ni memang kena sabar, kalau tak ginilah jadinya..
Resipi lela dapat kat blog JOAYEE, tengok yg Jo punyalah cantik menarik tertarik kek lapis memang debommmmmmm....tapi tengoklah yg lela punya, hehehehhehe...tebal cam bibir negro,muahahahaha...masa nunggu kek ni muka lela dah cam shin chan sembelit, letih teramat...rasanya cam dah serik nak wat..maybe sebab tak menjadi, letih pun dapat..tuh yg give up kot..agaknya kalau cantik, gerenti pasni nak buat lagi, hehehehehehe....
Kepada sesiapa kat luar sana yang memang rajin buat kek lapis sarawak ni, lela betul-betul tabik springggggg kat you all...memang you all sabar teramat...siapa sifu kek lapis sarawak ni..???
Sudah tentu KAK DAYANG SANTUBONG ler, akak.... teruskan perjuangan akak ya, cyaiyok..cyaiyok..cyaiyok..
p/s : Kek lapis ni lela guna asam, tak guna kismis..

AKOK

Actually AKOK ni lela dah cuba 2 hari lepas, cuma lambat nak update kat sini, buzy..buzy..buzy..tapi lela frust gak ler dgn akok ni, color akok lela gelap sangat, agaknya terlebih "nissang=nisse" kot, hubby lela cakap "ni tak leh bakar dalam oven, nak kena guna sabut gak"..yer ker..???
Lela guna bekas tembaga yg dipinjam dari MIL lela, thank's mama, sanggup amik dari Terengganu wat balik KL, tapi ginilah plak jadinya, ni kena mintak tolong dgn KAK ZALIANA ni,
coz resipi akok lela guna sebijik cam KAK ZALIANA.
Hmmmmm...ada masa yg terluang lela nak cuba buat lagi..tak puashati ni... :(

21 April 2008

Tag oh tag...




Nilah homework yg lela kena buat, sepatutnya homework ni lela dah boleh tempek kat sini dari last week,tapi ada problem utk upload gambar, lela kena tag ni dari AZIEMAS, bukan salah lela nak submit assignment ni lambat wahai guru besar LG ;P, tapi blog ni ada sedikit problem kot..Ok lela memulakan status seorang isteri pada 19/11/2004 bersamaan dgn 6 Syawal 1425, kenal suami pun tak lama sangat, i mean kenal secara seriouslah,heheheh.. lela kenal 6 bulan then terus tunang, then 6 bulan kemudian terus langgungkan kenduri, syukur Alhamdulillah, nilah serba sedikit yg boleh lela share dgn kekawan. Oh ya!!!! Gambar tu tak berapa terang coz zaman tu lela belum ada lagi digi cam,gambar kat atas ni pun lela snap dari album, kesulitan amat-amat dikesali..
Seterusnya izinkan lela nak bg tag ni kat:

KAK HANI
JOAYEE

Boleh erk kak hani & Jo..??? Pleaseeeeeeeeeeeeeeee....

17 April 2008

AYAM BANJAR BERMAYONIS

Tekak terasa nak makan ayam KFC, tapi malas nak kuar..so, keluarkan ayam terus teringat resipi sorang kakak kat Selayang tu(org boyan), dulu masa kije kat Jaguar Service Centre selalu gi makan kat kedai tu, kitorang panggil dia kedai "makwe", hehehehhe, padahal dah tua pun, saja suka-suka..kira ni salah satu kedai kegemaran lela dan ajoe(hubby), ehem ehem..kami kije tempat yg sama 1 ketika dulu, tu yg jumpa dan terus terpikat, kah kah kah...lela bagi nama resipi kat atas AYAM BOYAN BERMAYONIS


15 April 2008

BREAKFAST: ROTI JALA & KARI AYAM

Ni dia acuan yg lela guna untuk buat roti jala, kalau nak order boleh order dengan kak yani MY RESIPI , boleh order terus dari sana.


Pagi ni buat ROTI JALA & KARI AYAM untuk my hubby, dah siap tapau utk makan kat office, tetiba daddy kata nak makan kat rumah jerk, coz pepagi nih nak pi Shah Alam hantar kereta utk service, cantik tak roti jala lela wat..??? kalau nak tahu lela guna bekas mayonis utk buat roti jala ni, hehehhe pinjam idea kak Hani...lela kirim bekas mayonis ni dgn KAK HANI, TQ kak hani, tengok roti jala secantik ni rasa lagi semangat nak makan...

DAGING SAMUDERA,SEMUDAH A, B, C




Hmmmm....Lela nih memang jenis yg suka masak benda yg simple-simple, campak-campak, hah dah siap..pemalas betullah..sebenarnya bukan per, perut nih lapo kemain, tapi nak ke dapur payah dgn maryan hani, Lela memang tak berapa syok ke dapur kalau maryam join sekaki, betullah kata orang, kalau ada anak kecik mana boleh nak berkemas sangat, kita kemas dia kemas kot lagu lain, takpelah, dimaafkan, kalau tak nak bersepah, baik bela anak patung, hehehehhhehehe...Kena plak badan maryam hani dedar cam nak demam, nih kes jangkit dgn 'lela'lah, mana dgn batuk berkahak lagi, sian betul, lepas hani makan ubat batuk, dia dah lalok semacam, cunnnnnn..per lagi cepat-cepat lela masak per yg patut..
DAGING SAMUDERA ni lela pernah makan kat rumah adik member lela, sedap gak, rasa dia, sedikit masam, manis dan masakan daging nih tak berkuah, kering jerk...


09 April 2008

ROTI JAGUNG MANIS BERKISMIS





Inilah hasil bantuan "BREADMAKER",rajiin dia menguli,hahahaha..lela just letak semua bahan-bahan dalam breadmaker, then tinggal jerk..tetiba dia manggil kita coz dah siap, tapi betullah, tak rugi ada breadmaner nih, cukup membantu, tapi kesian sikitlah kat breadmaker nih, sejak duduk dgn lela asyik kena buli jerk, hahahaha..kira ok gak tuh, kalau duk saja nanti rosak kena makan dek anasir-anasir liar, muahahahahahaha....So, untuk assignment kali ni, lela buat ROTI JAGUNG MANIS BERKISMIS, tapi yang best tentang roti ni, lembut sangat..kalau terdedah lama pun still lembut, crust roti nih garing, sedap..yang kepala roti tu kalau cica dengan kopi panas gerenti best, tapi kat umah laks takde kopi, hehehe..takde sapa nak minum, tuh yg tak terbeli kopi ni..

08 April 2008

JOM PEKENA IKAN MASIN BERCILI & TELUR IKAN GORENG




Salam pagi Selasa untuk sahabat semua, lama tul tak update blog ni, buzy sesangat..Masak tu tetap masak, tapi nak menempek gambar kat sini tuh tak dan...Lately nih rasa penat sangat, dalam kepala nih macam-macam nak buat, tapi bila ujung minggu tu rasa byk benda lain yg kena settle dulu, sedar tak sedar dah petang, Grrrrrrrrr.....dalam hati terdetik nak updatekan blog nih, konon assignment khas utk masak memasaklah, hahahaha...so per yg sempat lela tayang kat sini buat hari nih IKAN MASIN BERCILI dan TELUR IKAN GORENG